Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Η χώρα βρίσκεται σε εσωτερική στάση πληρωμών». Αυτή είναι η εκτίμηση που υπάρχει στις καθημερινές συσκέψεις του Αντώνη Σαμαρά με τα στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου. Τα μηνύματα που φθάνουν στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού από τους ανθρώπους της αγοράς, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, αποθαρρυντικά.

Η απογοήτευση είναι έκδηλη σε όσους έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος όμως όπως έλεγε στενός συνεργάτης του, δεν αρκείται μόνο στην ενημέρωση και την καταγραφή των προβλημάτων, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σε συνεργασία με τους ανθρώπους αυτούς να καταρτιστεί άμεσα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Καταρχήν όπως λένε από τη Συγγρού τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: Η οικονομία έχει στεγνώσει από ρευστότητα, το δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, οι κρίσιμες ημερομηνίες περνάνε η μία μετά την άλλη χωρίς να προχωρά η εκταμίευση χρημάτων προς τη χώρα μας, οι προμηθευτές του δημοσίου δεν πληρώνονται και ο αρμόδιος υπουργός έχει προαναγγείλει διαπραγμάτευση στα μεγάλα έργα υποδομών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπενθυμίζουν από τη ΝΔ, το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης αντιεξουσιαστών – ΜΑΤ, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στην ήδη μειωμένη κίνηση των καταστημάτων, παρά τις εορτές του Πάσχα. Παράλληλα επισημαίνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε δύο μήνες να βάλει απέναντί της, ομάδες εργαζομένων, όπως συνέβη με τους μεταλλωρύχους των Σκουριών που με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος κάνοντας λόγο για «προσβολή του αγώνα» τους και για νοοτροπία φασιστικού καθεστώτος.

Άλλωστε, έλεγαν, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε δεχθεί στο γραφείο του αμέσως μετά τις εκλογές τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, ενώ είχε προγραμματίσει να μεταβεί και στις Σκουριές, επίσκεψη που ακυρώθηκε λόγω της έκτακτης συζήτησης που προκάλεσε ο πρωθυπουργός στη Βουλής με πρόσχημα την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά το Πάσχα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συνεχίσει τον κύκλο των επαφών με ανθρώπους της αγοράς και ο οποίος είχε ξεκινήσει με τη σύσκεψη προ δυο εβδομάδων στη Λεωφόρο Συγγρού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), όπου έγινε μια σε βάθος συζήτηση και κατεγράφησαν όλες οι απόψεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι περιοδείες του προέδρου της ΝΔ σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις Περιφερειακές Προσυνδιασκέψεις, όπου θα έχει επαφές και θα ακούσει τους εκπροσώπους των φορέων των τοπικών κοινωνιών, όπως προγραμμάτισε να κάνει με επισκέψεις σε συμβολικά σημεία (έργα υποδομής που έχουν σταματήσει, καταστήματα κλπ) και κατά την ολιγοήμερη παρουσία του στην Πελοπόννησο με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα.