Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Δεν προσδοκά καμία επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές πριν από το Eurogroup στις 24 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις  βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο όμως  το οριστικό OK για την απελευθέρωση της ρευστότητας θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο την μεθεπόμενη  Παρασκευή και όχι νωρίτερα.

Βεβαίως υπάρχουν πάντα και οι κρυφές ελπίδες ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά το Πάσχα η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τους όρους για την ρευστότητα και δεν θα περιμένει την συνεδρίαση του Eurogroup.

H κυβέρνηση πλήρωσε κανονικά την δόση των 450 ευρώ προς το ΔΝΤ όμως γνωρίζει πολύ η καλά πως ακόμη κι αν πλήρωσε αυτήν την φορά  θα ακολουθήσουν κι άλλες δεσμεύσεις στις οποίες αργά ή γρήγορα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πάντως πως παρά τις αντιδράσεις και τα παράπονα από την Ευρώπη για το ταξίδι στην Μόσχα, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πούτιν αποτελεί από μόνη της διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές. Ο ΄Ελληνας  πρωθυπουργός θεωρεί ότι η επίσκεψη στο Κρεμλίνο τάραξε τα νερά στις Βρυξέλλες και όχι μόνο και κατάφερε να δείξει στους εταίρους μας ότι η Αθήνα μπορεί να χτίσει και άλλες συμφωνίες εκτός της ευρωζώνης χωρίς να αναγκαστεί να παριστάνει τον επαίτη.

Εάν μάλιστα του καθίσει το σχέδιο για υπογραφή συμφωνίας με τους Ρώσους τις επόμενες ημέρες σε σχέση με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου τότε πολύ σύντομα θα καταβληθούν και προκαταβολές ως αντάλλαγμα των ωφελημάτων του δημοσίου. Επομένως ως έναν βαθμό η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες χωρίς να κρέμεται από τα χείλη και τις αποφάσεις των δανειστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται θυμωμένος με τους Γερμανούς που κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλο προς την Ελλάδα όμως πιστεύει ότι δεν μπορεί συγκεκριμένες χώρες να κάνουν σχεδιασμούς για τα ενεργειακά ζητήματα αφήνοντας εκτός όλους τους υπόλοιπους.