Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών δεν προχωρούν αυτό το διάστημα «γοργά» λόγω του Ορθοδόξου Πάσχα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, παρόλα αυτά, όπως επιβεβαίωσαν οι θεσμοί, σημειώθηκε πρόοδος στη συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν όμως ακόμη «σοβαρές διαπραγματευτικές προσπάθειες» για να επιτευχθεί μια «εκτενής συμφωνία» σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία είναι βασική προϋπόθεση για τη συζήτηση των όρων του βοηθητικού προγράμματος από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup στη συνεδρίαση τους στις 24 του μηνός στη Ρίγα της Λετονίας.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία. Ενώ αρνήθηκε να το σχολιάσει, διευκρίνισε ότι και η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και ότι σε αυτό θα συμβάλει η επίλυση του προβλήματος με την Ουκρανία. Ερωτηθείσα ακόμη αν η γερμανική κυβέρνηση εκνευρίζεται από τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η ελληνική κυβέρνηση, η κ. Βιρτς διαβεβαίωσε πως όχι, δεν εκνευρίζεται, σημειώνει η Deutsche Welle.

Ακριβώς αυτό φαίνεται να συμβαίνει στις γραμμές των Πρασίνων. Για πρώτη φορά βουλευτής τους προειδοποιεί να μη στηρίξει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος για θέματα οικονομικής πολιτικής της Κ.Ο., Ντίντερ Γιάνετσεκ, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για λαϊκισμό σε βάρος των Βρυξελλών. Ο κ. Γιάνετσεκ που είναι και εκπρόσωπος της ισχυρής πτέρυγας των λεγόμενων “Πραγματιστών” (Realos) του κόμματός του, καταλογίζει επιπλέον στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι “παίζει με τη φωτιά” αντί να καταθέσει, σε συνεργασία με τους εταίρους, μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

Συγκεκριμένα ο Ντίντερ Γιάνετσεκ αναρωτιέται: “Που είναι οι χειροπιαστές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, για έναν δίκαιο καταμερισμό των βαρών, και προπαντός, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διεύρυνση του κράτους δικαίου”;

Ας σημειωθεί ότι οι Πράσινοι είναι το μόνο γερμανικό κόμμα που μέχρι τώρα έχει ομόφωνα υπερψηφίσει κάθε δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και είναι εκείνο το κόμμα που με σθένος υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.