Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και δημιουργία ΔΟΥ κρυμμένου πλούτου προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με τα μέτρα αυτά όπως εξηγεί ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας «Βήμα της Κυριακής» θα επιτευχθούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% - 1,5 %.

Τονίζει πως ενα πρώτο βήμα θα ειναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ ή η ρύθμιση με τις άδειες των καναλιών.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει πως «η μεγαλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το χρέος θα είναι η πιο κρίσιμη» και προσθέτει:

«Η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το χρέος θα είναι η πιο κρίσιμη. Είναι κομβικής σημασίας η ικανοποιητική διευθέτηση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και να απαλλαγεί η χώρα από υπέρογκες δαπάνες εξυπηρέτησής του, ειδικά σε περιόδους ύφεσης σαν την τωρινή. Είναι επίσης κομβικής σημασίας η επίτευξη συμφωνίας για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε αντίθεση με το 4,5% που προβλεπόταν στο Μνημόνιο. Αν επιτευχθούν αυτά, θα έχουμε επαρκή δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε. Σε συνδυασμό με ένα σοβαρό και στοχευμένο πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».Και και συνέχισε λέγοντας 

Ο αναπληρωτής υπουργός συνεχίζει:

Αν μπορέσουμε να δομήσουμε αυτό το μοντέλο, τότε τα πακέτα βοήθειας από τους εταίρους, οι λήξεις των ομολόγων και όλα αυτά που φαίνονται τώρα βουνό θα μετατραπούν σε ήσσονος σημασίας ζητήματα για τα οποία θα βρεθούν ευκολότερα οι κατάλληλες λύσεις. Επιδίωξή μας είναι το οριστικό ξεπέρασμα των ανορθολογικών μοντέλων ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών και γι’ αυτό πιστεύω ότι στο τέλος οι εταίροι θα αντιληφθούν ότι είναι και προς δικό τους όφελος να βοηθήσουν να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια.

Διαβεβαιώνει ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις ενώ σημειώνει «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αλλαγές σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης για τις οποίες συμφωνούμε και εμείς αλλα ως εκεί».

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαραίτητες τις διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας ότι γι' αυτό ζητήθηκε η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ. «Πρώτα από όλα, στο πεδίο της αγοράς εργασίας αναζητούμε τρόπους για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους. Στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης μελετάμε τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο δημοσιονομικό πεδίο εξετάζουμε τη βελτίωση του πλαισίου κατανομής δαπανών και τους τρόπους ελέγχου της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω ενός διεθνούς συστήματος ανταλλαγής στοιχείων. Στο πεδίο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στοχεύουμε στην αποδυνάμωση των καρτέλ» τόνισε.