Από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει ο διάλογος για τα εργασιακά, με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη να αναζητεί τη συγκατάθεση εργοδοτών και εργαζομένων στο σχέδιο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα παρά το ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν πως δεν θα πρέπει να επέλθουν αλλαγές στα εργασιακά και στις κατώτατες αμοιβές.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας καλεί την επόμενη εβδομάδα – Τετάρτη 15 Απριλίου – σε τριμερή συνάντηση τους εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) με επιστολή του στην οποία περιγράφεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, αλλά και του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την επαναφορά των κατώτατων αμοιβών σε δύο δόσεις (τον Οκτώβριο 2015 και τον Ιούλιο 2016), πρόταση που δεν φαίνεται να υιοθετούν οι εργοδοτικές οργανώσεις στο σύνολό τους.

Τι λένε οι εργοδότες

Ποια είναι, όμως η θέση των εργοδοτών; Ηδη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών με επιστολή του προς τον υπουργό προειδοποίησε για τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Αντίθετη θέση έχει λάβει και ο ΣΕΒ ο οποίος εκτιμά ότι πολλοί κλάδοι δεν αντέχουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει η επαναφορά να γίνει σε βάθος τριετίας και όχι διετίας. Η επίσημη και ακριβής καταγραφή των θέσεων όλων των πλευρών αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης. Αντίθετη θέση φέρεται να έχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αντίκειται σε οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την ισχύ των μνημονίων. Ταυτοχρόνως το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη επιπλέον μέτρων για τις ομαδικές απολύσεις. Στην αντίπερα όχθη η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν προκύπτει δημοσιονομικό κόστος από τις αλλαγές στα εργασιακά και τα μέτρα αφορούν τον ιδιωτικό και όχι τον δημόσιο τομέα.

Η επιστολή Σκουρλέτη

Ο βηματισμός για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, αλλά και οι αλλαγές στο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων περιγράφονται στην επιστολή του υπουργού Εργασίας.

Συγκεκριμένα: 

1. Τον Οκτώβριο 2015 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 650 ευρώ και ταυτοχρόνως αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων. Το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 29,05 ευρώ μεικτά για τους εργατοτεχνίτες.
2. Τον Ιούλιο 2016 ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ (μεικτά) για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.
3. Μετά την άπαξ νομοθετική παρέμβαση τα ελάχιστα όρια των αμοιβών θα καθορίζονται εφεξής μέσω της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία και θα έχει καθολική εφαρμογή για το σύνολο των όρων της.
4. Καταργείται η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάσεων.
5. Εισάγεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων, προκειμένου αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ.
6. Εισάγεται νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.
7. Καθιερώνεται η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη ρητή σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους.
8. Ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο σε περίπτωση απουσίας κλαδικής εργοδοτικής οργάνωσης μέσα από μεμονωμένους εργοδότες (μέχρι 10) που απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου με εναλλακτική δυνατότητα τη συμμετοχή της υπερκείμενης εργοδοτικής οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις.
9. Επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζομένους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων.
10. Αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο.
11. Επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων έξι μήνες μετά τη λήξη τους, με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον ΟΜΕΔ.