του Φαίδωνα Παλαιολόγου

Ένας παλαιός πολιτικός συνήθιζε να λέει "πες μου τι κόμμα έχεις, να σου πω τι κυβέρνηση θα φτιάξεις".

Λόγος που "πάει γάντι" στο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο κόμμα, όσο και στη κυβέρνηση. Και αν για τη δεύτερη υπάρχει η δικαιολογία της πρώτης φοράς, για το κόμμα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η κομματική πυραμίδα δείχνει να μην έχει ακόμα "χωνέψει" ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση και συμπεριφέρεται λες και " είναι ακόμα στην αντιπολίτευση".

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια ακτινογραφία του κόμματος. Η "Αριστερή Πλατφόρμα" τα στελέχη της οποίας έλκουν την πολιτική τους καταγωγή απο το ΚΚΕ είναι η πλέον συμπαγής ομάδα του κόμματος, με αρκετά προβεβλημένα στελέχη της να συμμετέχουν στην κυβέρνηση (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Κ. Ησυχος) και άλλα να έχουν στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό.

Με δεδομένη την καχυποψία τους απέναντι στην Ε.Ε. θα περίμενε κανείς να υψώνουν τους τόνους σε κάθε στραβοπάτημα της κυβέρνησης. Ομως σε πρόσφατη πανελλαδική συνεδρίασή της ( 600 άτομα συγκεντρώθηκαν) η συζήτηση μάλλον υποστηρικ΄τη προς την κυβέρνηση ήταν παρά εκφράσθηκαν αντιρρήσεις. Ακόμα και όταν τέθηκε το ερώτημα " υπάρχει νόημα να παραμείνουμε στη Ε.Ε, αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας " η απάντηση που δόθηκε απο τον Π. Λαφαζάνη ήταν σαφής " δεν τίθενται τέτοιο ερώτημα".

Είναι ξεκάθαρο ότι τα στελέχη που πρόσκεινται στην συγκεκριμένη τάση θα είναι τα τελευταία που θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, αφου " το διακύβευμα της διακυβέρνησης της χώρας, και της εφαρμογής του προγράμματός μας υπερβαίνει τις όποιες πολιτικές ενστάσεις". Καθαρό το μήνυμα.

Απο την άλλη πλευρά η προεδρική πλειοψηφία ανασυντάσσεται. Η πρόσφατη συνάντηση στελεχών της ΑΡΕΝ και αρκετών που είχαν υπογράψει την "επιστολή των 51", αλλά και όσων προέρχονται απο την "Πλατφόρμα 2010" (Δ. Παπαδημούλης, Κ. Πουλάκης, Ρένα Δούρου, Αγ. Μανταδάκης, Γ. Μπαλάφας κ.λ.π.)έθεσε τα θεμέλια για την επανασύσταση του λεγόμενου "προεδρικού μπλόκ" το οποίο αποτελεί και την πλειοψηφία.

"Μας ενδιαφέρει να πετύχει η κυβέρνηση και αυτό μόνο σε καθεστώς ομόνοιας μπορεί να επιτευχθεί" διατείνονται στελέχη της πτέρυγας αυτής, τα οποία βρίσκονται δίπλα στον Α. Τσίπρα απο την εποχή που το κόμμα βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η αναδημιουργία του κόμματος πέφτει στους ώμους της νέας κομματικής ηγεσίας. Και στα ερωτήματα αν αυτή μπορεί να συγκεράσει απόψεις ή ακόμα περισσότερο να καθοδηγήσει το κόμμα στη νέα εποχή, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απάντηση. Ο νέος γραμματέας Τ. Κορωνάκης, και η νέα πολιτική γραμματεία, δεν έχει βρεί "περπατησιά" και δείχνει προς στιγμή αδύναμη να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση. "Το πρόβλημα δεν είναι η πολυφωνία, είναι το ποιός την μετατρέπει σε πολιτική" ισχυρίζονται στελέχη της Κουμουνδούρου και ελπίζουν ότι " μέχρι τις ρχές καλοκαιριού να έχει ισορροπήσει η κατάσταση".

Εξάλλου ένα συνέδριο είναι πάντα χρήσιμο, ειδικά όταν αυτό διεξάγεται μετά απο εκλογική νίκη, ιδέα που σιγά - σιγά ωριμάζει σε αρκετά στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος.