Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ένα ισχυρό πολιτικό όπλο απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, κρατά στα χέρια του από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς. Πρόκειται για το «χαρτί» της Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν ως το καλοκαίρι, θα μπορεί να τη «μετατρέψει» σε Προανακριτική.

Η κίνηση της ηγεσίας της ΝΔ να μην καταθέσει για κοινή συζήτηση με του ΣΥΡΙΖΑ, τη γαλάζια πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, μπορεί να «ξένισε» ή να προκάλεσε έκπληξη σε αρκετά στελέχη του κόμματος που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, καθώς ειδοποιήθηκε για την αλλαγή στάσης πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να το γνωρίζουν οι περισσότεροι, όμως απέδειξε ότι ο κ. Σαμαράς είχε συγκεκριμένη στρατηγική.

Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου στο newpost.gr, καταρχήν πάγια θέση της ΝΔ, είναι πως δεν ήταν τώρα η ώρα για Εξεταστικές Επιτροπές. «Όλοι γνωρίζουν ότι το μνημόνιο ακολούθησε μια γενικευμένη κρίση δεκαετιών και ήταν το τέλος μιας διαδρομής διάλυσης της οικονομίας».

Δεύτερο δεδομένο για τα στελέχη της ΝΔ, είναι πως η διερεύνηση, έπρεπε να αρχίσει από το 1981 καθώς από τότε ξέφυγαν χρέος και ελλείμματα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Καραμανλή την περίοδο 2004-2009, να κληθεί να πληρώσει προαποφασισμένες δαπάνες και χρέη για τα εξοπλιστικά, το ασφαλιστικό κλπ. Επομένως, λένε από τη Συγγρού, μόνος στόχος του Αλέξη Τσίπρα, είναι να διχάσει ζητώντας Εξεταστική, την ώρα που ζητά και συναίνεση, όχι όμως τυχαία.

Όπως εκτιμούν στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσπαθούν να καλύψουν με ένα θολό μανδύα τις βαριές ευθύνες που έχουν, διαλύοντας σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες την οικονομία και φέρνοντας ένα νέο, πιο σκληρό μνημόνιο. Είναι σαφές, λένε στη Συγγρού, ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα των πολιτών αλλού και να μη δουν ότι την υπογραφή που θα βάζει στο τρίτο κείμενο που θα δεσμεύει τη χώρα.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η κίνηση του κ. Σαμαρά δεν ήταν επιφανειακή, αλλά στοχεύει σε βάθος χρόνου με ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε θα εκτιμάται ότι θα συμβούν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η κυβέρνηση να καταφέρει να προχωρήσει σε συμφωνία, όμως και τότε θα αναγκαστεί να πάει σε νέο μνημόνιο, άρα η ΝΔ θα μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση με το όπλο της Εξεταστικής, που ο κ. Σαμαράς φρόντισε να μην κάψει στη συζήτηση της Μ. Δευτέρας.

Το δεύτερο και απευκταίο ενδεχόμενο, είναι να πέσει η χώρα στα βράχια και οδηγηθεί σε πτώχευση. Το τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση το έχει προαναγγείλει ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Εξεταστική μπορεί να «μετατραπεί» σε Προανακριτική Επιτροπή για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης.

Μάλιστα σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς μια κυβέρνηση δύο μηνών, από τη ΝΔ απαντούν «και γιατί δεν μπορεί κανείς, από τη στιγμή που με τις επιλογές της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα σε μόλις δύο μήνες διέλυσε και δεν άφησε τίποτε όρθιο από τις αιματηρές θυσίες μιας ολόκληρης πενταετίας, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελλάδα;».