Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας της σκληρότερης δοκιμασίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό που ενδέχεται να οδηγήσει στα εξής σενάρια.

Το πρώτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να αναγκάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μέτρα. Μια σημαντική μερίδα βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν τα ψηφίζει και οδηγούμαστε σε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την ύπαρξη ενός πιστωτικού γεγονότος υπό το βάρος της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν οι εταίροι με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας και να αναγκαστεί να οδηγηθεί είτε σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές .

Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για πλήρη ρήξη της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και την ανυπαρξία συμφωνίας οπότε ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα είναι πιο ορατός από ποτέ.

Το τέταρτο σενάριο θέλει την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση από αυτόν της αριστερής πλατφόρμας οπότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να περάσει από την βουλή κανένα νομοσχέδιο.

Τέλος υπάρχει και ένα σενάριο διάσπασης που δεν έχει να κάνει με την διαπραγμάτευση. Και αυτό είναι η ρήξη με τους ΑΝΕΛ για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής και της ασφάλειας οπότε και σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση χάνει την δεδηλωμένη.

Μπορεί επισήμως η ΝΔ να μην υιοθετεί την ρητορική της αριστερής παρένθεσης ωστόσο ουδείς αρνείται ότι η τακτική της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει είτε στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος , είτε και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες .

Μάλιστα όσοι υποστηρίζουν αυτήν την προοπτική χρησιμοποιούν στην επιχειρηματολογία τους και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που μιλούν ανοικτά για ρήξη αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ή ακόμη και για εκλογές αν οι εταίροι οδηγήσουν σε πλήρη ασφυξία το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας .

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ, λένε τα στελέχη της Συγγρού, θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί εκ νέου τις τύχες της χώρας στηριζόμενη από όλες τις φιλοευρωπαικές δυνάμεις.

Μάλιστα οι πλέον σεναριολάγνοι έλεγαν ότι μια νέα κυβέρνηση με φιλοευρωπαικό προσανατολισμό και κορμό τη ΝΔ μπορεί μην έχει απαραίτητα πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο στην ερώτηση ποιος θα μπορούσε να ανλάβει αυτό το βάρος ουδείς δίνει απάντηση με ονοματεπώνυμο «θα δούμε» είναι η μόνη απόκριση από λάβαμε.