Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Αν ήθελε κάποιος να περιγράψει με μια λέξη την κατάσταση που επικρατεί στον Περισσό αυτή θα ήταν η λέξη είναι «επαναστατικό».

Στελέχη του ΚΚΕ τα οποία παρακολουθούν με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις διατείνονται στις συζητήσεις τους ότι “βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση την οποία θέλει προσοχή‘. Με δεδομένο ότι αυτά τα στελέχη βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος, η διαπίστωση αυτή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και ταυτόχρονα αποτυπώνει τον προβληματισμό που επικρατεί για την πορεία της χώρας.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος τα οποία διαθέτουν εξαιρετική εμπειρία σε συνομιλίες τους στη Βουλή εκφράζουν την άποψη ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει στην τακτική του κόμματος».

Αν συνδυαστούν οι δύο αυτές εκτιμήσεις τότε γίνεται φανερό ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος και οι ανά την Ελλάδα περιοδείες του Δημήτρη Κουτσούμπα «για να τονωθεί το αγωνιστικό φρόνημα μελών και στελεχών» έχουν αποδώσει στο βαθμό που οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η επιμονή της ηγεσίας να προσπαθεί να «βγαίνει» από τα αριστερά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και ταυτόχρονα να μην «συγχρονίζεται» με την αντιπολίτευση, μάλλον αποδίδει.

Από την άλλη πλευρά στον Περισσό δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος αν η κυβέρνση πιεστεί απο τους «εταίρους» ώστε να «κάψει» τις «κόκκινες γραμμές της», οι οποίες μόνο κόκκινες δεν είναι αλλά που μέσω αυτών προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα ματιά του λαού».

Στελέχη του ΚΚΕ εκτιμούν ότι «τα σενάρια αυτά συνδέονται με την προοπτική μη επίτευξης συμφωνίας και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους διαχείρισης των αποτελεσμάτων της», χωρίς βέβαια να παραβλέπουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει με εκβιαστικά διλήμματα να διευρύνει την κοινοβουλευτική του στήριξη και να προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων που θα εξυπηρετούν την αντιλαϊκή συμφωνία του ερχόμενου Ιούνη».

Υπό το πρίσμα αυτού του σεναρίου η ηγεσία του κόμματος θα εντείνει τις περιοδείες ανά τη χώρα, θα επιδιώξει να «ζεστάνει» τους δρόμους με το ΠΑΜΕ, και θα οξύνει τον καταγγελτικό του λόγο.