Σε νέο αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία με τους εταίρους έχουν στενέψει υπερβολικά. 

Ύστερα από την ολιγοήμερη ανάπαυλα για τις γιορτές του Πάσχα, το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» να διορθώσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, δημοσίευμα του Reuters σημείωνε ότι το EuroWorking Group έδωσε στην Αθήνα τελεσίγραφο έξι εργάσιμων ημερών, για να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Αν και το δημοσίευμα διαψεύστηκε, γεγονός είναι ότι αν θέλει η κυβέρνηση να ξεκλειδώσει χρηματοδοτική βοήθεια στις 24 Απριλίου θα πρέπει ως τις 21-22 Απριλίου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς. 

Εν τω μεταξύ, τα χρονοδιαγράμματα «δυσκολεύει» και η Σύνοδος του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στην οποία θα μεταβούν πολλά από τα στελέχη και τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Ο «οδικός χάρτης» των διαπραγματεύσεων

Ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου συνεδριάσε για περίπου μία ώρα το Brussels Group με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, προσδιορίζοντας την ατζέντα των θεματικών ενοτήτων που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες.

Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων μέχρι το Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας. O θεματικός διαχωρισμός δείχνει, ενδεχομένως, και μία διάθεση τμηματικής καταβολής της δόσης, εν μέσω προβλήματος ρευστότητας της Ελλάδας. Στο τραπέζι τέθηκαν τα δημοσιονομικά ζητήματα και οι στόχοι για φορολογικό και ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τόνισε πως η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε «κλίμα συνεργασίας», ωστόσο «αγκάθια» παραμένουν το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, για τα οποία οι θεσμοί ζητούν να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι υπουργοί με δηλώσεις εμφανίζονται αμετακίνητοι και τονίζουν πως πρόκειται για τις «κόκκινες γραμμές», οι οποίες έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή. 

Έτσι, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες, το Brussels Group αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, πιθανόν τη Δευτέρα του Πάσχα.

«Βροχή» μηνυμάτων από το εξωτερικό

Αδιάκοπα συνεχίζουν να έρχονται από το εξωτερικό μηνύματα από αξιωματούχους, ενώ οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων των διεθνών ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) έγραψε ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν πως τους προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, με τον έναν από τους αξιωματούχους αυτούς να διατείνεται μάλιστα πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής».

Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, επικράτησε απογοήτευση και σοκ για την έλλειψη πρωτοβουλίας από την Αθήνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και ειδικά για την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ίδιες πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι όπως περιγράφεται. Έκριναν ακόμη ότι θα ήταν εσωτερικό πολιτικό ζήτημα εάν η Αθήνα δεν είναι σε θέση να καταβάλει ολόκληρες συντάξεις και μισθούς.

Το παραπάνω δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τόνισε:

Εάν και όταν οι αναγνώστες της FAS διαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Euroworking Group, η εφημερίδα θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την διαπραγμάτευση και την Ευρώπη.

Επιπλέον, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σημειώνει:

Ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση του, έχουν καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των πιστωτών της χώρας, ώστε λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί πριν μερικές εβδομάδες, τώρα πια φαντάζουν απίθανες.

Ειδικότερα, ο αρθρογράφος Paul Taylor επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ακόμη και αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, ταλαντευόμενη στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία της για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, καθώς έχει αποξενώσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη, και μάλιστα την στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».