Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

 Μια φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή ελάχιστοι την «έπιασαν». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για ενωμένη δημοκρατική παράταξη.

Όσοι διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, αντιλήφθηκαν πως  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει ανοίξει τις διαδικασίες για τη διαδοχή του στο κόμμα, εκείνος όμως δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από το πολιτικό σκηνικό. Αντιθέτως. Με δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ έχει μικρύνει πολύ, με δεδομένο πως το κόμμα δεν μπορεί ούτε καν να καλύψει τις ανάγκες του, με δεδομένο πως ένας πολύ μεγάλος χώρος στην κεντροαριστερά δεν έχει έκφραση αυτή την στιγμή και ψάχνει στέγη, με δεδομένο πως επιθυμεί να προλάβει το Τσίπρα αν αποφασίσει στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μια μεγάλη ομάδα στελεχών έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Η πρώτη φάση θα είναι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο πολλοί έχουν αντιληφθεί πως το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα ανακάμψει. Τους μήνες διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη, όπως την αποκαλεί ο κύριος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να είναι εκείνος που κάνει αντιπολίτευση και αυτό το παραδέχονται ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος στη Βουλή κερδίζει τις εντυπώσεις και έπειτα από αυτή την εικόνα πολλοί που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς δεν μπορούν να φανταστούν άλλον να ηγείται ενός σχήματος που θα ενώσει το χώρο και σε αυτό το σχήμα θα συμπεριλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ, ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ και οι κινήσεις που βρίσκονται ενεργές και συζητούν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται σε συνομιλητές του πως δεν γνωρίζει για το παρασκήνιο και πως είναι ξεκάθαρο αυτό που λεει πως θα αποχωρήσει τον Ιούνιο.

Έτσι είναι όμως ο κύριος Βενιζέλος είναι πολύ προσεκτικός καθώς πουθενά δεν αναφέρει πως αποχωρεί γενικώς. Έτσι κι αλλιώς ο ίδιος πιστεύει πως είναι θέμα ελάχιστου χρόνου για να δικαιωθεί πανηγυρικά για όσα έπραξε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε.