Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Διμέτωπο αγώνα τόσο έναντι της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή αναζητώντας ευθύνες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2012 όσο και έναντι της αναμενόμενης επίθεσης του ΠΑΣΟΚ στον Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η υπαγωγή στα μνημόνιο, ετοιμάζεται να δώσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς που είχε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κώστα Καραμανλή για το συντονισμό των θέσεών τους έδωσε, ήδη από την ομιλία του στη Βουλή, σαφές στιγμα των προθέσεών του να υπερασπιστεί τη γαλάζια παράταξη και τις κυβερνήσεις των περιόδων 2004 – 2009 και 2012 – 2014.

"Στην περίοδο 2004-2009, το 90% και πλέον των ελλειμμάτων, που δημιουργήθηκαν τότε, οφειλόταν σε δαπάνες που είχαν προαποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Πλήρωνε η χώρα τόκους από χρέος που προϋπήρχε, πλήρωνε εξοπλιστικά που είχαν παραγγελθεί από πριν, πλήρωνε οφειλές στα Ταμεία από πριν…" επεσήμανε ο τέως Πρωθυπουργός, δίνοντας τον τόνο της επιχειρηματολογίας που θα χρησιμοποιήσει η Ν.Δ. στις συνεδρίασης της Επιτροπής.

Με άλλα λόγια, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει αφενός να χρεώσει τη διόγκωση ελλειμμάτων και χρέους κατά την περίοδο 2004 – 2009 στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη, με ρητές αναφορές στα swaps και τα αμαρτωλά εξοπλιστικά ενώ παράλληλα θα αναδείξει ως κατεξοχήν υπεύθυνο για το μνημόνιο τον Γ. Παπανδρέου, λόγω της εγκληματικής ανατροπής της οικονομικής πολιτικής στα τέλη του 2009, των θέσεων «λεφτά υπάρχουν» και, φυσικά, μέσω των, κατά τις καταγγελίες, «πειραγμένων» στατιστικών της ΕΛ.ΣΤΑΤ υπό τον Ανδ. Γεωργίου, τον οποίο πάντως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ως Πρωθυπουργός δεν απέπεμψε, υπό την πίεση της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και της προστασίας που απολάμβανε ο επικεφαλής της Στατιστικής από παράγοντες των Βρυξελλών.

Η διαχείριση αυτή αναμένεται να σημάνει και την τελική ρήξη μεταξύ των δύο, μέχρι πρότινος, κυβερνητικών εταίρων καθώς, προφανώς, τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο, εκτός ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου αναμένεται να αντεπιτεθούν, δίνοντας το δικό τους αγώνα πολιτικής επιβίωσης.