Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που εκτιμούν στη ΝΔ ότι μπορεί να έρθουν λίγο πριν ή λίγο μετά την συμφωνία του Ιουνίου με τους εταίρους οδηγούν πολλούς να μειώνουν την ένταση της εσωτερικής αντιπολίτευσης στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και της επαναφοράς του θέματος ηγεσίας. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές οι υποψήφιοι βουλευτές θα γίνουν με λίστα γεγονός που καθιστά απόλυτο κυρίαρχο του εσωκομματικού παιχνιδιού τον Αντώνη Σαμαρά αφού η κατάρτιση της λίστας είναι αποκλειστική ευθύνη του προέδρου του κόμματος.

Οι υποψήφιοι δελφίνοι έχουν ρίξει τους τόνους ενώ και οι υποστηρικτές τους που εμφανίζονται σε τηλεοπτικά δίκτυα και δίνουν συνεντεύξεις σε εφημερίδες δείχνουν να έχουν κηρύξει μια άτυπη ανακωχή εώς ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους που θα ξεδιαλύνει και τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να είναι ο απόλυτος άρχων στο εσωκομματικό πεδίο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατάρτιση μιας εκλογικής λίστας είναι εύκολο σταυρόλεξο. Με τον ίδιο να έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι η ΝΔ δεν λειτουργεί με αποκλεισμούς είναι δύσκολο να μην συμπεριλάβει σε αυτήν ακόμη και τους πιο ένθερμους επικριτές του. Επιπλέον πονοκέφαλος αποτελεί και το άνοιγμα που θα κάνει ο κ. Σαμαράς και σε στελέχη άλλων πολιτικών χώρων αφού η τοποθέτησή τους σε μια τέτοια λίστα μπορεί να επιφέρει έντονες αντιδράσεις τόσο  μεταξύ των βουλευτών όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος είναι λεπτές και αρκεί μια λανθασμένη κίνηση για να οδηγήσει τη ΝΔ σε έναν ατέρμονο κύκλο εσωστρέφειας.