Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, καθώς η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει έως τις 24 Απριλίου, η κυβέρνηση ανεβάζει τους ρυθμούς προκειμένου να παρουσιάζει προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αναγκαία συμφωνία. 

Την ίδια ώρα, η υπομονή των δανειστών εξαντλείται, ενώ διεθνή δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απώλεια της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επανέρχονται τα σενάρια του Grexit αλλά και των εκλογών.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι και η άτυπη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον γερμναό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings. Δύο ημέρες αργότερα θα συνεδριάσει το Δ.Σ του ΔΝΤ που θα παρουσιάσει την έκθεση για την οικονομική πορεία χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. 

Η στάση του Ταμείου θεωρείται κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά τις «βόμβες» Λαγκάρντ για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αλλά και την ανησυχία που εξέφρασε για το αν οι Ελληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έβαλε, μάλιστα, στο προσκήνιο για πρώτη φορά με τόσο σαφή τρόπο, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι οι εταίροι είναι προετοιμασμένοι για μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα ήταν οδυνηρή για τον ελληνικό λαό. 

Η σκληρή στάση της Ουάσινγκτον φαίνεται στην επιμονή της για λήψη δυσβάστακτων μέτρων που θα απευθύνονται σε συνταξιούχους και φορολογούμενους. Αγκάθια στη διαπραγμάτευση παραμένουν το ύψος του δημοσιονομικού κενού, η αύξηση του ΦΠΑ και η απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες εκφράζουν αισιοδοξία και επιδιώκουν μια καταρχήν συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου. Παράλληλα, Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Απριλίου, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους Θεσμούς και το EuroWorking Group και στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως απο το Eurorgroup, που συνεδριάζει στη Ρίγα της λετονίας στις 24 Απριλίου.

Μπαράζ δημοσιευμάτων για Grexit αλλά και εκλογές

Δηλώσεις και διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων και μπαράζ δημοσιευμάτων συνθέτουν το σκηνικό ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση

Η γερμανική FAS επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος εκφράζει την απογοήτευσή του για τις διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group, χαρακτηρίζοντας τον έλληνα εκπρόσωπο «ταξιτζή» και τις συζητήσεις στο Brussels Group «σοκαριστικές». 

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την εφημερίδα, κάνοντας λόγο για υπονόμευση των συζητήσεων και τονίζοντας ότι η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τους ισχυρισμούς τέτοιων δημοσιευμάτων.

«Ακόμα και αν η Ελλάδα επιβιώσει τους επομένους τρεις μήνες, ταλαντευόμενη στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία της για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, καθώς έχει αποξενώσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη, και μάλιστα την στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», ανέφερε δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο σημειώνεται ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση του έχουν καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των πιστωτών της χώρας, ώστε λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί πριν μερικές εβδομάδες, τώρα πια φαντάζουν απίθανες».

Την ίδια ώρα, η Bild, επικαλούμενη έλληνα υπουργό τον οποίο δεν κατονομάζει, επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο των εκλογών. «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε» είναι το επιχείρημα του υπουργού, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, με αιχμή την κρίσιμη καμπή στην οποία έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. 

Η Bild σημειώνει ότι, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 40% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός  θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με αυτό το προβάδισμα, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Στόχος του έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να κερδίσει την αυτοδυναμία και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει την διαπραγματευτική του θέση απέναντι στους δανειστές.