Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ανήμερα Μεγάλου Σαββάτου, να εκδώσει μία ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση για την κυβέρνηση δεν ήταν τυχαία. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στη σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης, με κύριο στόχο να την παρακινήσει ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους και να μπει, με αυτό τον τρόπο, τέλος στην πολύμηνη εκκρεμότητα που στραγγαλίζει την οικονομία. 

Για τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται καθώς θυμούνται στις αρχές του 2010, τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαμαρά να υπογραμμίζει προς τον τότε Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τη φράση «επιτέλους ξεκολλήστε γιατί η κατάρρευση είναι μπροστά». Αυτό ισχύει, λένε στη Συγγρού, για την κυβέρνηση Τσίπρα που 2,5 μήνες μετά τις κάλπες μοιάζει να αντιπολιτεύεται την... αντιπολίτευση και να ασχολείται με ό,τιδήποτε άλλο πλην της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους πιστωτές. 

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αντιμετώπισαν τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ ως επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που έχουν και οι ίδιοι για τα επόμενα βήματα του κ. Τσίπρα. Δηλαδή, εκτιμούν ότι παρουσιάζεται συνειδητή καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, κάτι που πέραν των συνεπειών στην οικονομία εξαντλεί ημέρα την ημέρα το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας. Επίσης, διαβλέπουν – εξ ου και οι προειδοποιήσεις του κ. Σαμαρά στη Βουλή – ως πιθανό σενάριο για τον κ. Τσίπρα μία νέα προσφυγή στις κάλπες, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου – προφανώς – διαψεύδει κάθε τέτοια πληροφορία (σ.σ. κατά το γνωστόν ότι οι εκλογές και οι ανασχηματισμοί – παλαιότερα και οι υποτιμήσεις – δεν προαναγγέλλονται). 

Θεωρούν, δηλαδή, ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να παίξει το εκλογικό χαρτί όσο ακόμα διαθέτει την ισχυρή στήριξη των πολιτών. Γι αυτό, άλλωστε, επιδιώκει ο Πρωθυπουργός να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, κρίνοντας ότι αυτή η σύγκριση λειτουργεί, τελικά, υπέρ του. Για τον ίδιο λόγο, το Μαξίμου «τολμά», πλέον, να αντιπαρατίθεται στη Ν.Δ. ακόμη και σε πεδία που μειονεκτούσε, όπως το μεταναστευτικό, επιδιώκοντας μία εφ όλης της ύλης σύγκρουση με το επιτελείο Σαμαρά. 

Ωστόσο, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η επικοινωνία της κυβέρνησης σύντομα θα φτάσει στα όριά της και θα αποκαλυφθεί η γύμνια της πολιτικής. Άλλωστε, παρά το αναστάσιμο διάλειμμα, ο εθνικός γολγοθάς συνεχίζεται και ο κίνδυνος οικονομικής και πολιτικής σταύρωσης της Ελλάδας παραμένει υψηλός.