«Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν μπορεί να πορευτεί ως έχει, δίχως να αναπληρωθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα ταμεία με το PSI», επεσήμανε ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας στο Mega, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ωστόσο ότι μέχρι το τέλος του 2017 δεν τίθεται θέμα ρευστότητας και πληρωμής συντάξεων.

Ο κ. Ρωμανιάς ξεκαθάρισε πως «το σύστημα αυτή τη στιγμή θέματα ρευστότητας δεν έχει. Μπορεί να πληρώνει κανονικότατα τις συντάξεις χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι και το τέλος του 2017. Εάν δεν βρούμε τρόπο να αναπληρώσουμε τις απώλειες του PSI το σύστημα δεν μπορεί να βγει. Εμείς θεσπίζουμε το Εθνικό Ταμείο Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης για να ενισχύσουμε το σύστημα και μετράμε την απόδοση 24 νέων πηγών ενισχυτικών του συστήματος. Θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα».

«Έχουν ανακύψει διάφορα ζητήματα, να είμαστε ειλικρινείς. Με το PSI κόπηκε το 80% των αποθεματικών... Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος και έχουμε ήδη το πρόγραμμα πώς θα βρεθεί τρόπος για να αναπληρωθούν οι ζημιές που έγιναν με το PSI. Αν δεν αναπληρώσουμε τις ζημιές με το PSI θα συνεχίσουμε το ίδιο βιολάκι που είχαμε μέχρι τώρα», σημείωσε ο κ. Ρωμανιάς.

Ακόμη, πρόσθεσε πως εάν συνεχιστεί η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, «δεν πάμε για τη βιωσιμότητα του συστήματος, πάμε για τον θάνατο του συστήματος».