current views are: 2

14 Απριλίου 2015
Δημοσίευση08:14

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους μετανάστες – Προκρίνουν τη λύση εγκαταλειμμένων κτιρίων

Διυπουργική σύσκεψη για τις προσφυγικές ροές που αυξάνονται τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται από το μεσημέρι στο Μαξίμου. 

Δημοσίευση 08:14’
αρθρο-newpost

Διυπουργική σύσκεψη για τις προσφυγικές ροές που αυξάνονται τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται από το μεσημέρι στο Μαξίμου. 

Διυπουργική σύσκεψη για τις προσφυγικές ροές που αυξάνονται τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται από το μεσημέρι στο Μαξίμου. 

Στη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, μετέχουν οι υπουργοί, Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας. Επίσης συμμετάσχουν οι κ. Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού και Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού.

Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο κ. Καλογερόπουλος Αριστείδης ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου.

Γεμίζουν οι πλατείες των νησιών και της Αθήνας

Σε έξαρση είναι το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης κυρίως στα νήσια με το κύμα μεταναστών να φτάνει έως το κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, στις πλατείες της Αθήνας και των νησιών βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα- καθώς τα κέντρα μεταναστών είναι γεμάτα- οι εκατοντάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες .

Ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο αποτυπώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς το πρώτο τρίμηνο το 2015 διασώθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος 10.445 μετανάστες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί που πέρασαν παρατύπως τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός των μεταναστών ήταν 2.863.

Ο ρυθμός εισδοχής προσφύγων από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο, ξεπερνά τα 3.000 άτομα κάθε μήνα φέτος.

Η κυβέρνηση, μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται, αναζητεί έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χρησιμοποιώντας ως πρόχειρους καταυλισμούς εγκαταλειμμένα κτίρια του δημοσίου και του στρατού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Ελλάδα έχει απευθυνθεί σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος ενώ έχει ζητηθεί μέσω της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες, γράφουν τα Νέα.

Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες ακόμα καθώς δεν υπάρχουν χρήματα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ενδεικτικό είναι ότι την Δευτέρα του Πάσχα, στην Αθήνα έφτασαν 109 από τους 157 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γαύδο.  Την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 750 μετανάστες έχουν φτάσει με διάφορα μέσα στη Λέσβο, στη Χίο και την Κω. Στην τελευταία μάλιστα περίπου 160 παράτυποι μετανάστες στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα του νησιού. 

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατά την επίσκεψή της στην Κω τη Μεγάλη Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι αναζητούνται άμεσες λύσεις «για τον υπερπληθυσμό που συγκεντρώθηκε στην Κω αλλά και σε άλλα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου. Βρήκαμε ήδη ένα ξενοδοχείο στο οποίο μετά από κάποιες επισκευές θα εγκατασταθούν όσοι πρόσφυγες δεν προλαβαίνουν να περάσουν από τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να μην είναι στα λιμάνια και στα αστυνομικά τμήματα».

Χριστοδουλοπούλου: Δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια- Απλά λιάζονται

Σε ένα ήδη εκρηκτικό κλίμα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε πολλές αντριδράσεις λέγοντας ότι «Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες», όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας η αρμόδια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, οι πρόσφυγες έχουν «μηδενική παραβατικότητα» και στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους. Διευκρίνισε δε ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος, ούτε κοιμάται στο δρόμο, αλλά αντίθετα τα άτομα που βλέπουμε τα πρωινά στις πλατείες βρίσκονται εκεί επειδή «λιάζονται».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο με ορίζοντα τον Ιούνιο, για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας. Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά, όπου θα καταγράφονται και τα στοιχεία των φιλοξενούμενων, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας.


σχετικα αρθρα