Οι θεσμοί ακόμη περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias, ο επικεφαλής του EFSF τόνισε:

Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ – τους οποίους τώρα αποκαλούμε θεσμούς. Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια πρόοδος επειδή τα μαξιλάρια ρευστότητας στην Ελλάδα είναι σαφές ότι γίνονται πολύ, πολύ μικρά. Προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ότι υποσχέθηκε να κάνει. Πλήρωσαν όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του EFSF και άλλους. Αυτό είναι θετικό. Ήταν μία από τις δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί.

Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε:

Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για κάποια ακόμη στήριξη προς την Ελλάδα για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της. Προς το παρόν, η πρόσβαση στην αγορά δεν είναι διαθέσιμη και, προτού εξεταστεί περαιτέρω στήριξη, αυτό που θέλουν να δουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι μία εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Μία λίστα που θα είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε μία βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Προς το παρόν δεν το έχουμε δε αυτό.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σχετικά νέα. Βρίσκεται μόλις 70 με 80 ημέρες στην εξουσία. Αρκετά συχνά δίνουμε στις νέες κυβερνήσεις ένα περιθώριο 100 ημερών για να μάθουν και να καταλήξουν σε εκτενείς πολιτικές. Η Ελλάδα δεν είχε τόσο χρόνο. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που διατύπωσε στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και να συνθέσει ένα εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Για αυτό περιμένουμε», σημειώνει και προσθέτει: 

Έχουμε μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα σε μία εβδομάδα. Αυτή είναι η επόμενη ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο για ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση «είναι τεχνικά προετοιμασμένη», ο επικεφαλής του EFSF απάντησε: «Είναι αλήθεια, πως ο τρόπος επικοινωνίας δεν βοήθησε πολύ».

Για το θέμα των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε:

Οι θεσμοί ακόμη εκτιμούν την τρέχουσα κατάσταση και αυτό σημαίνει πως βάζουν τα νούμερα, τον προϋπολογισμό και τις προβλέψεις ανάπτυξης. Μόνο τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι πραγματικά η κατάσταση και το χρηματοδοτικό κενό. Όσα νούμερα αναφέρονται τώρα είναι απλώς εικασίες.