«Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα ισχυρό rebranding που θα την επανασυστήσει στους πολίτες, όχι με βάση αυτά που είπε ή έκανε στο παρελθόν, αλλά κυρίως για όσα οραματίζεται για την Ελλάδα του αύριο», αναφέρει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στο vima.gr υπογραμμίζει με έμφαση ότι «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σπάσει τα στεγανά, να μην επιτρέψει νεοπαγείς βαρωνίες και να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι επιθυμούν να προσφέρουν. Όχι απαραίτητα εκείνοι που στα χαρτιά δείχνουν μικρότεροι. Θέλουμε πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν κάτι νέο, ανεξαρτήτως ηλικίας» σημειώνει στο ερώτημα αν το «αντίπαλον δέος» του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να είναι ένας νέος σε ηλικία αρχηγός. 

Ο κ. Παπαμιμίκος υποστηρίζει ότι η ΝΔ είναι το τελευταίο μεγάλο ανάχωμα λογικής απέναντι στον εθνολαϊκισμό, που κάποιοι εντέχνως στην κυβέρνηση καλλιεργούν. Παράλληλα στέλνει και μήνυμα εντός της ΝΔ τονίζοντας ότι όποιος φοβάται να τολμήσει ανοίγματα, είναι καταδικασμένος να μείνει πίσω, ενώ αναφέρει πως το κόμμα έχει ανάγκη από νέα πνοή.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και την ισχυρή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «σημείο καμπής για το πολιτικό σκηνικό, θα είναι η συμφωνία στην οποία πρέπει να καταλήξει η κυβέρνηση και να φέρει στη Βουλή, αλλά και η μη εκπλήρωση των λαϊκίστικων υποσχέσεων που είχε δώσει προεκλογικά. Έως τότε είναι φυσικό να υπάρχει ανοχή από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας». 

Σημεία της συνέντευξης του γραμματέα της ΝΔ:

Εμμένετε στην άποψή σας για την θεσμοθέτηση τάσεων; Γιατί; 

Έχω πει πως η Παράταξη έχει ανάγκη από ένα δημιουργικό σοκ, που θα προκαλέσει νέο ενδιαφέρον και θα δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα στο πολιτικό σύστημα. Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια κρίσης και δύο μνημόνια, από ανάγκη δημιουργήθηκαν ορισμένα στεγανά. Στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της χώρας, στένεψε το κοστούμι της Παράταξης. Όμως, υπάρχουν στην κοινωνία δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μαζί. Είμαι συνεπώς ξεκάθαρα υπέρ της ύπαρξης τάσεων με καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ώστε να ενταχθούν στην Παράταξη και νέες δυνάμεις, στη βάση ακόμη περισσότερης εσωκομματικής δημοκρατίας. Να υπάρχει ενισχυμένη εσωκομματική ισορροπία και ο ηγέτης να έχει, πέραν των άλλων, και το ρόλο του εγγυητή της ενότητας. Νομίζω ότι μια τέτοια κίνηση θα καθιστούσε πιο ελκυστική την Παράταξη και θα πρόσθετε νέα πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται εκτός του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.

Ήρθε η ώρα για άνοιγμα της ΝΔ σε νέες δυνάμεις;

Μίλησα ήδη για την ανάγκη να καταστεί η Νέα Δημοκρατία περισσότερο πλουραλιστικός πολιτικός οργανισμός με άνοιγμα στα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα. Το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου νομίζω ότι καθιστά μονόδρομο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, με αφετηρία το χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και το οποίο θα καλύψει όλο το φάσμα των μεταρρυθμιστικών, των πατριωτικών, των φιλελεύθερων απόψεων. Θα ενώσει όλες τις ορθολογικές φωνές και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αντεπίθεσή μας στη μάχη με το λαϊκισμό. Μπορούμε και υποχρεούμαστε να είμαστε πλουραλιστικοί και προσωπικά θα δώσω μάχη για αυτό. Όποιος φοβάται να τολμήσει ανοίγματα, είναι καταδικασμένος να μείνει πίσω.