«Μας καθιστούν σαφές ότι η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει, αλλά πρέπει να το δείξει, πρέπει να παρουσιάσει τον κατάλογο με αξιόπιστες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν σε συμφωνία με τους εταίρους», τόνισε η Μαρία Σπυράκη.

Μιλώντας στον Real Fm και την εκπομπή του Τάκη Χατζή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:

Η πολιτική δεν ασκείται με γενικόλογες τοποθετήσεις, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα. Εύχομαι ολόψυχα να υπάρξει άμεσα συμβιβασμός. 

Για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, η κυρία Σπυράκη σημείωσε:

Η διαπραγμάτευση γίνεται πάνω στο αίμα και τις θυσίες του λαού. Κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδι και να κάνει ότι διαπραγματεύεται, αλλάζοντας όνομα στην τρόικα. Η διακυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, έχει ευθύνη και κόπο.

«Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό, η οποία προσκρούει στον εσωτερικό διχασμό της κυβέρνησης. Όταν πας να κάνεις συμβιβασμό, πρέπει να είσαι συγκεκριμένος», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «μια χώρα πτωχεύει, αν δεν ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών. Μέχρι τώρα η επίσημη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Η κυρία Σπυράκη χαρακτήρισε «ατυχή στιγμή» το δημοσίευμα των Financial Times και είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαρροές από κυβερνητικά στελέχη ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει».

Σε άλλο σημείο η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «η προγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν τόσο ανάλγητη, που να θέλει να κόψει μισθούς και συντάξεις. Όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πάρουν επικουρική σύνταξη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η σύνταξη να είναι ανταποδοτική και το έλλειμμα στα Ταμεία μηδενικό». 

Όσον αφορά στους μετανάστες, δήλωσε:

Η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν είναι επαρκής. Ο τρόπος και η διαδικασία υποδοχής δεν είναι αξιοπρεπής για τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα. Η κατάσταση είναι δραματική και υπονομεύει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και τον τουρισμό. Εκτιμούμε ότι οι μετανάστες λιάζονται και όλα βαίνουν καλώς ή αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δρούμε κατάλληλα; 

«Η προηγούμενη κυβέρνηση κράτησε το όριο της αξιοπρέπειας και τουλάχιστον δεν προκαλούσε. Δεν είχε αφήσει τον κόσμο ανεξέλεγκτο, κρατούσε τους τύπους και δεν απειλούσε την υπόλοιπη Ευρώπη με τους τζιχαντιστές. Η ανάγκη να υπερπολλαπλασιαστεί η χρηματοδότηση για τη φύλαξη των συνόρων είναι εμφανής. Με το να μετατρέπουν τη χώρα σε αυθαίρετο χώρο διάχυσης μεταναστών, βγάζουμε τα μάτια μας και υπονομεύουμε τη δημόσια τάξη. Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται», επεσήμανε. 

Για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε:

Για να έχουν τα παιδιά καλύτερη μοίρα, πρέπει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια και όχι να καταλαμβάνονται από τύπους που συνομιλούν με την κυβέρνηση. 

Τέλος, σχετικά με την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι «πρώτοι κάναμε αυτοκριτική και έχω πει ότι χάσαμε γιατί δεν αρέσαμε. Δεν τα κάναμε όλα καλά. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής, οι κυβερνήσεις κρίνονται στο τέλος».