Στο «καυτό» δεκαήμερο που περιμένει την κυβέρνηση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές και τις κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται η εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμα στη διαδικτυακή της έκδοση.

Χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων την χαρακτηριστική ελληνική «κωλοτούμπα» γραμμένη στα ελληνικά, οι FT καλούν τους αναγνώστες τους να μην... ποντάρουν ότι ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει από τις θέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Από την οπτική των πρωτευουσών της ευρωζώνης, υπάρχει ένας προφανής δρόμος για τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να αποφύγει την καταστροφή μίας χρεωκοπίας και της εξόδου της χώρας του από την ευρωζώνη αναφέρουν οι FT. Όπως εξηγούν αυτός συνοψίζεται στην «ευχάριστη» σκέψη ότι κάτω από το βάρος των διαρκώς μειούμενων ταμειακών αποθεμάτων, ο ίδιος θα υποκύψει στην πραγματικότητα και θα αναγκαστεί να κυβερνήσει ως δεξιός ή τουλάχιστον ως λιγότερο αριστερός. 

Συνεχίζοντας, οι FT αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διαπραγματευτεί καλή τη πίστη με τους δανειστές της Ελλάδς, να μην σπαταλήσει άλλο χρόνο σε «αντικαπιταλιστικές» χειρονομίες, να δώσει αξιόπιστες υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία, και το κυριότερο, να τις εφαρμόσει. 

Σύμφωνα με αυτή την άποψη σημειώνουν οι Financial Times, εάν είναι απαραίτητο ο κ. Τσίπρα θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτές τις παραχωρήσεις, και που αντιπροσωπεύουν ένα 20% της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντ' αυτού θα μπορούσε να κυβερνήσει ως επικεφαλής μίας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή μετριοπαθών κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Σε αυτό το σημείο οι FT φέρνουν ως παράδειγμα τον συνασπισμό που σχηματίστηκε το 1931 στη Βρετανία υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ράμσει Μακ Ντόναλντ, όπου οι αριστεροί βρέθηκαν στο περιθώριο. Από την οπτική της Αθήνας, το ενδεχόμενο ότι ο κ. Τσίπρας θα μιμηθεί τον Μακ Ντόναλντ ή με άλλα λόγια θα κάνει την «κωλοτούμπα» (“kolotoumba”) φαίνεται αμφισβητήσιμο και σε αυτό το πλαίσιο η εφημερίδα παραθέτει ως παράδειγμα τα δύο νομοσχέδια που έχει ήδη περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό για την ανθρωπιστική κρίση, και αυτό για τις ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Την ίδια στιγμή, η Βουλή δια της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχημάτισε 3 εξεταστικές επιτροπές που εγγυημένα θα ενοχλήσουν τους συμμάχους και δανειστές της Ελλάδας, σχολιάζουν οι FT. 

Η μία αφορά την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ενώ η δεύτερη αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνήσαν στα πακέτα διάσωσης ύψους 245 δισ. ευρώ.

Αναφορά γίνεται φυσικά και στην επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, όπου όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα θα αξιολογηθεί εάν κάποια από τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα θα πρέπει να «χαρακτηριστούν ως παράνομα ή ακόμα και ως "απεχθές χρέος", δηλαδή ένα χρέος που η Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση να αποπληρώσει».

Με άλλα λόγια, σχολιάζουν οι FT, ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι είναι άπειρος στην εξουσία, μάχεται σκληρά για να εφαρμόσει όσο μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού του προγράμματος μπορεί.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έχει επιδείξει πραγματισμό, ακόμη και έναν παγερό πολιτικό ρεαλισμό ως πρωθυπουργός, τονίζουν οι FT και αναφέρονται στην επιλογή του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Παράλληλα προχώρησε σε άνοιγμα στην πτέρυγα της ΝΔ της οποία ηγείται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνεχίζουν οι FT. 

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αφοσιωμένος άθεος, έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ενώ όπως συνεχίζουν οι Financial Times είναι προσεκτικός ώστε να μην αναστατώσει και την ηγεσία του στρατού. 

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ένας ευέλικτος πολιτικός, ο οποίος εάν το διαλέξει θα μπορούσε να κάνει την «κωλοτούμπα» και να εγκαταλείψει τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Μία άλλη ερμηνία ωστόσο, είναι ότι θα μπορούσε να προετοιμάζει το έδαφος για μία χρεοκοπία, για μία έκκληση προς όλες τις πατριωτικές δυνάμεις να τον υποστηρίξουν, σχολιάζει το δημοσίευμα που καταλήγει: 

Είναι θέμα μονάχα μερικών ημερών ώστε να μάθουμε την αλήθεια...