Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκησε η έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλουπούλου ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο, απλά λιάζονται».

Στη σύσκεψη μετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανασόπουλος Αθανάσιος, καθώς και ο υπαρχηγός Β’ Λιμενικού Πατρινός Νικόλαος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο έφθασε μια ώρα νωρίτερα ο κ. Πανούσης, ενώ παρέμεινε στο μαξίμου και μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. 

Στη σύσκεψη κλήθηκε και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο εκπροσώπησε ο ειδικός σύμβουλός του Αριστείδης Καλογερόπουλος.

Νωρίτερα, το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζήτησαν νωρίτερα σε συνάντηση στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, ενώ αναφερόμενος στα περί «τρομοϋστερίας» έκανε λόγο για προβοκάτσια εσωτερικού και εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα με τους μετανάστες που άλλοι έχουν διαχυθεί στο κέντρο της Αθήνας άλλοι στοιβάζονται σε νησιά, που αδυνατούν να τους απορροφήσουν, επιδεινώνεται.

Τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας αποτυπώνουν ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, καθώς το πρώτο τρίμηνο το 2015 διασώθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος 10.445 μετανάστες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί που πέρασαν παρατύπως τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός των μεταναστών ήταν 2.863.

Ο ρυθμός εισδοχής προσφύγων από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο, ξεπερνά τα 3.000 άτομα κάθε μήνα φέτος.