Αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεταναστευτικής ροής και να βρεθεί λύση με τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει νησιά και το κέντρο της Αθήνας, έλαβε η κυβέρνηση σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι «το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω απ’ όλα ανθρωπιά».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν: 

• Μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα διαχωριστούν σε πρόσφυγες και μετανάστες
• Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
• Θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο διαμονής σε κλειστούς χώρους και υπάρχους υποδομές
• Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής και στην συνάντηση των αρμοδίων υπουργών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους. 

Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης επί του θέματος, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου προανήγγειλε πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες ώστε να στελεχωθούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου.

Παράλληλα, στη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σημείωσε πως στο πλαίσιο της διαχείρισης των αυξανόμενων ροών θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά και θα ενεργοποιηθούν επίσης δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπου χρειασθεί, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου ή θα δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί προσφύγων.

Πολύωρη η σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις

Σημειώνεται πως είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου,  διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των  μεταναστών και των προσφύγων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλουπούλου ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο, απλά λιάζονται».

Στη σύσκεψη μετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης  και ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανασόπουλος Αθανάσιος, καθώς και ο υπαρχηγός Β’ Λιμενικού Πατρινός Νικόλαος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο έφθασε μια ώρα νωρίτερα ο κ. Πανούσης, ενώ παρέμεινε στο μαξίμου και μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. 

Στη σύσκεψη κλήθηκε και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο εκπροσώπησε ο ειδικός σύμβουλός του Αριστείδης Καλογερόπουλος.

Νωρίτερα, το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζήτησαν νωρίτερα σε συνάντηση στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, ενώ αναφερόμενος στα περί «τρομοϋστερίας» έκανε λόγο για προβοκάτσια εσωτερικού και εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα με τους μετανάστες που άλλοι έχουν διαχυθεί στο κέντρο της Αθήνας άλλοι στοιβάζονται σε νησιά, που αδυνατούν να τους απορροφήσουν, επιδεινώνεται.

Τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας αποτυπώνουν ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, καθώς το πρώτο τρίμηνο το 2015 διασώθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος 10.445 μετανάστες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί που πέρασαν παρατύπως τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός των μεταναστών ήταν 2.863.

Ο ρυθμός εισδοχής προσφύγων από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο, ξεπερνά τα 3.000 άτομα κάθε μήνα φέτος.