Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με αιχμή τις εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό, τις φυλακές Τύπου Γ' και την κατάληψη στο ΕΚΠΑ κατά τη συζήτηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Δημόσιας Τάξης της Βουλής.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε χορήγηση εγγράφων στους σύρους πρόσφυγες, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι για την υποδοχή προσφύγων «λιμνάζουν 90 εκατ. ευρώ που λήγουν σε 2,5 μήνες» και κατήγγειλε ότι «2.500 θέσεις έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα είχαν φτιαχτεί σε ανοικτές δομές μέχρι 31 Δεκεμβρίου και δεν έγινε ούτε μία».

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν ταυτόχρονα και σχετικά με το ζήτημα της κατάργησης των φυλακών τύπου Γ'.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Βούτση, στις κατηγορίες, κυρίως της ΝΔ, περί απραξίας και ανοχής της κυβέρνησης απέναντι σε κουκουλοφόρους και τρομοκράτες, και ότι νομοθετεί υπό ομηρία.

Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρκέστηκε σε ένα καταγγελτικό λόγο σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης σε ότι αφορά την κατάληψη του Καποδιστριακού πανεπιστημίου τονίζοντας ότι «κάνει ότι πρέπει», ενώ έκανε λόγο για Μέσα Ενημέρωσης που δημιουργούν και στήνουν κλίμα τρομολαγνείας.

«Δεν νομοθετούμε σε ομηρία και καθεστώς εκβιασμών. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια γενναία προσπάθεια και όλα τα ζητήματα που αναφέρονται σε αυτό αποτελούν προγραμματικές θέσεις εδώ και χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ , που έχουν εκφραστεί δημόσια», υπογράμμισε ο κ. Βούτση.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης ρωτώντας των αν ως πανεπιστημιακός είναι με τους καταληψίες στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ ή με τον πρύτανη που ζητά επέμβαση.

Ακόμη ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση «θα φέρει τροπολογία για να εκτίσει και ο Κουφοντίνας ποινή στο σπίτι του», ενώ εκτίμησε πως «δεν μπορεί μία κυβέρνηση να μακροημέρευσει όταν το πρώτο μέλημά της είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων τρομοκρατών».

«Λυπάμαι που το λέω, θα μείνετε όμως στην ιστορία ως ο υπουργός καθ΄υπόδειξιν των κουκουλοφόρων και των τρομοκρατών», τόνισε ο κ. Κικίλιας. 

«Η ΝΔ επιλέγει την τρομολαγνεία και την συνέχιση της βαρβαρότητας. Αυτή η βία και η βαρβαρότητα δεν αξίζει σε κανένα», τόνισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και σημείωσε πως «το πρόβλημά μας δεν είναι η κριτική, αλλά ότι η ΝΔ προσπαθεί να συσκοτίσει την ουσία του νομοσχεδίου που είναι οι απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές και πως οι συνθήκες θα γίνουν πιο ανθρώπινες».

Από πλευράς Ποταμιού, ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που να λέει ότι το κράτος οφείλει να προβεί σε αθρόες και μαζικές απολύσεις. Όλες οι αποφάσεις μας καλούν να φτιάξουμε τις δομές αυτές».

«Νομοθετείτε λαμβάνοντας υπόψη σας γενικές αρχές δικαίου ή νομοθετείτε λαμβάνοντας υπόψη σας τα αιτήματα συγκεκριμένων χώρων και ομάδων με τους οποίους ενδεχομένως να έχετε προνομιακή σχέση ή να είστε κοντά ιδεολογικά;», διερωτήθηκε ακόμα.

Για «αποπροσανατολιστική συζήτηση» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας καταδικάζοντας το «κλίμα τρομολαγνείας». Ζήτησε ωστόσο να μην υπάρξει «αναγόρευση αυτών των κρατουμένων σε αγωνιστές», καθώς όπως επεσήμανε «δεν έχουν σχέση με τη γνήσια λαϊκή διεκδίκηση».

Επιφυλάξεις κράτησε ως προς τη διάταξη που αφορά τον Σάββα Ξηρό ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης συνιστώντας «προσοχή να μην γεμίσουμε ανάπηρους καταδίκους».

Η Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της και αναφερόμενη στην κατάληψη του ΕΚΠΑ της επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση φαίνεται ότι σύρεται από τους καταληψίες σε ένα σχέδιο νόμου που θα μπορούσε να ψηφιστεί και αργότερα». Πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να ξεπεράσουν την «αδράνεια» που βρίσκονται τώρα.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την επιθυμία της κυβέρνησης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, επισήμανε ότι το υπουργείο οδηγεί τη χώρα σε «αδιέξοδο».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου σε Β' ανάγνωση στην Επιτροπή, ολοκληρώθηκε σήμερα με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη.