Να μην εισαχθεί το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ολομέλεια, εάν προηγουμένως δεν λήξουν οι καταλήψεις, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Κατά την εισήγησή της στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης της Βουλής όπου συζητιέται το εν λόγω νομοσχέδιο επεσήμανε πως «ακούμε τα αιτήματα όλων των πολιτών αλλά δεν εκβιαζόμαστε».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «φαίνεται ότι οι καταληψίες θέλουν να παραμείνουν στην Πρυτανεία μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος. Άγνωστο τι θα αποφασίσουν αν δεν τους αρέσει αυτό που θα ψηφίσει η ελληνική βουλή» και πρόσθεσε:

Η κυβέρνηση δείχνει ότι σύρεται από τους καταληψίες σε ένα σχέδιο νόμου που σίγουρα θα μπορούσε να ψηφιστεί αργότερα. Δεν ήταν το πιο επείγον νομοσχέδιο ούτε για την κυβέρνηση συνολικά ούτε για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Παρά τις έντονες παρατηρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες μας, το Υπουργείο δείχνει να εμμένει σε αρχικές διατυπώσεις των προτεινόμενων διατάξεων, που, όπως επανειλημμένως τονίσαμε, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, τη διατήρηση μιας ήρεμης και ασφαλούς διαβίωσης στις φυλακές αλλά και στην ίδια τη δημόσια ασφάλεια» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναφερόμενη για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, και συνέχισε λέγοντας πως «εξακολουθούμε να εκφράζουμε σε κάθε τόνο και ένταση, τη βαθιά ανησυχία μας και την αγωνία μας για την επιλογή της Πολιτείας να προχωρήσει στην αυτόματη κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας “άνευ άλλου τινός”».

«Πού θα πάνε όλοι οι επικίνδυνοι κρατούμενοι του Δομοκού, τώρα που θα κλείσουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας;» διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά που συνέχισε:

Είναι έτοιμα τα Τρίκαλα, η Τρίπολη, ο Άγιος Στέφανος και άλλες τόσες γερασμένες και προβληματικές περιφερειακές φυλακές να τους υποδεχτούν; Ακόμη και αυτός ο ίδιος ο Κορυδαλλός, είναι σε πλήρη ετοιμότητα να υποδεχθεί τους κρατούμενους για βαριά εγκληματικότητα;

Σε ποιες πτέρυγες; Με ποια μέτρα και εγγυήσεις ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους άλλους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών;

Αιχμές άφησε κατά της κυβέρνησης ως προς το μεταναστευτικό, λέγοντας πως «δεν επιζητείται διακομματική συνεννόηση για την επικαιροποίηση του Action Plan, με αποτέλεσμα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβάζει τους τόνους, με κίνδυνο να δημιουργηθούν περίεργα ανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία».

«Ελπίζω ότι μετά την διυπουργική σύσκεψη υπό των Πρωθυπουργό που έγινε πριν από λίγο και αφορούσε στα δυο αυτά θέματα θα βγει η Κυβέρνηση από την απραξία, την αδράνεια και τα αδιέξοδα που δημιουργεί» συνέχισε και υποστήριξε πως «χρειάζεται διάλογος και συνεννόηση εντός της Βουλής αλλά δεν θα λειτουργούμε υπό το κράτος της πίεσης οποιουδήποτε. Οι βουλευτές δεν εκβιαζόμαστε».