Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Καθυστερήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, με βαριές συνέπειες στην οικονομία που στενάζει κάτω από τη χρηματοδοτική ασφυξία και τη στάση πληρωμών, βλέπει η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, τελικός στόχος της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να είναι να φτάσει τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους μέχρι τον Ιούνιο, επιδιώκοντας τότε να κάνει μία – και καλή – συμφωνία, που προφανώς θα περιλαμβάνει και κάποια δυσάρεστα μέτρα αλλά, παράλληλα, θα δίνει ανάσα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάποιες «εκπτώσεις» στο συνταξιοδοτικό και ενδεχομένως τη ρύθμιση του χρέους. 

Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι η κυβέρνηση, παρά τις κορώνες, τείνει προς μία συμφωνία, ζητά απεγνωσμένα ρευστό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, ωστόσο είναι αδύναμη να φέρει τους βουλευτές της να ψηφίσουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων, εντός Απριλίου – Μαϊου, και μετά να τους ξαναζητήσει, τον Ιούνιο, να ψηφίσουν μία ακόμη δέσμη μέτρων προκειμένου να κλείσει το συνολικό πακέτο με τους “θεσμούς”.

Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, στη Συγγρού δίνουν μικρές πιθανότητες στο σενάριο της σαλαμοποίησης της συμφωνίας και μαζί της εκταμίευσης τμήματος της δόσης προς την Αθήνα. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι υπάρχει ανοχή των «θεσμών» στην πρακτική της κυβέρνησης να ξύνει τον πάτο του βαρελιού, στερώντας ρευστά διαθέσιμα από οργανισμούς του Δημοσίου, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. 

Προς την κατεύθυνση του... ετεροχρονισμού των αποφάσεων, συντείνουν άλλωστε και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δεν διέλαθαν της προσοχής των επιτελών της Συγγρού. Τόσο το Μαξίμου, το βράδυ της Δευτέρας, όσο και ο Π. Καμμένος χθες με ανακοινώσεις τους ουσιαστικά προδιέγραφαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς» μέχρι τις 24 Απριλίου. «Εγώ είδα τους «Financial Times» οι οποίοι είπαν ότι το Φεβρουάριο θα πτωχεύαμε, την επομένη των εκλογών θα πτωχεύαμε , στις 9 του μηνός θα πτωχεύαμε, στις 25 θα πτωχεύαμε. Έχουν κάνει πέντε σενάρια όπου δεν πτωχεύσαμε. Σας λέω λοιπόν και σας διαβεβαιώνω ότι δεν «ξαναπτωχεύουμε» ούτε στις 25 Απριλίου» επεσήμανε χθες ο Π. Καμμένος (Αντ1). 

Πλέον το νέο ραντεβού που δίνει η κυβέρνηση είναι για τις 11 Μαϊου, δηλαδή πολύ κοντά στην τελική ευθεία για μία μεγάλη διαπραγμάτευση και μια αντίστοιχα μεγάλου εύρους συμφωνία με τους εταίρους.