Τη θέσπιση μιας εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα και τους πρόσφυγες πρότεινε από τη Μυτιλήνη στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως είπε, πρέπει «να γίνει μια μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα που θα συμμετέχουν οι περιφερειάρχες των συνόρων, οι δήμαρχοι των συνόρων και οι Λιμενικοί που έχουν επιχειρήσει και ξέρουν τι συμβαίνει στα νερά του Αιγαίου.

Δεν μιλώ για μια γραφειοκρατική σύναξη. Μιλώ για μία συνάντηση ανθρώπων που ξέρουν το πραγματικό πρόβλημα. Και πιστεύω, και δεν έχει λόγο να μην το δεχτεί ο κ. Τσίπρας, να γίνει μια τέτοια συνάντηση, να μετέχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια αντιμετώπιση του προβλήματος, με αλληλεγγύη, αλλά και με σχέδιο, και να γίνει μια εθνική πολιτική».

Με προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «γιατί το πρόβλημα των πολέμων στη Συρία και στο Αφγανιστάν που γεννάνε πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό», επισκέφτηκε σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη ο επικεφαλής του κόμματος το «Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης συζήτησε με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με μετανάστες αλλά και με οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.

«Πρώτη πρότασή μας, είπε ο κ. Θεοδωράκης, είναι η ενίσχυση της Frontex. Επιπόλαια έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την Frontex δεν την χρειαζόμαστε. Εμείς εξαρχής είπαμε ότι την χρειαζόμαστε. Η Frontex, η πανευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης και αποτροπής δηλαδή, πρέπει να είναι εδώ. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή η δύναμη της Frontex στη Μυτιλήνη. Πρέπει να ενισχυθεί λοιπόν γιατί τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά. Αρα το πρώτο είναι να ενισχυθεί η Frontex και όταν λέμε ενίσχυση της Frontex εννοούμε για την αποτροπή, για την φύλαξη αλλά και για την περίθαλψη των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας, με δαπάνες της ΕΕ. Δεύτερη πρόταση η Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά να συνεννοηθεί με την Τουρκία αλλά όχι με ανόητους παλικαρισμούς. Πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τουρκία γιατί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σε στρατόπεδα».