Για το «καυτό» ελληνικό ζήτημα θα κληθεί να απαντήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, με τη Φρανκφούρτη να διατηρεί την πίεση προς την Αθήνα, εν μέσω διαπραγμάτευσης.

Οι ανακοινώσεις του ιταλού τραπεζίτη μπορεί να αφορούν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, όμως εντός κι εκτός Ελλάδας, αναμένονται οι δηλώσεις του για τη χώρα μας, ενόψει του κομβικού Eurogroup της 24ης Απριλίου και πιο συγκεκριμένα για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση συμφωνίας ή μη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ίδιος αναμένεται να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν μία χρηματοδοτική συμφωνία που θα βασίζεται σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτικό της πίεσης είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ αύξησε χθες κατά 800 εκατ. ευρώ το όριο για τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Η αύξηση αυτή ήταν εκ νέου με το «σταγονόμετρο» σε μια προσπάθεια της Φρανκφούρτης να ωθήσει την Αθήνα σε συμφωνία με τους εταίρους.

O κ. Ντράγκι αναμένεται να τοποθετηθεί και στα περί σχεδίου του Βερολίνου που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη κι αν παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας», αναφέρεται στο άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας, το οποίο σημειώνει ότι «επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία».

Σημειώνεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον όπου θα δώσει το παρών στη συνάντηση της G20 αλλά και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου θα έχει «τετ α τετ» με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.