«Ήταν υπερβολικό και ατυχές από την πλευρά μου» παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του για τον Σάββα Ξηρό και συγκεκριμένα στη φράση ότι «τον Ξηρό τον τύφλωσε η αδιαφορία της Πολιτείας». 

«Είναι αλήθεια ότι ο Ξηρός ασφαλώς αυτοτραυματίστηκε βαριά και μάλλον ατυχής ήταν η δική μου διατύπωση που είπα ότι η Πολιτεία τον τύφλωσε. Ήταν υπερβολικό αυτό από την πλευρά μου. Βεβαίως αναφερόμουν στο γεγονός ότι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είπε ότι οι συνθήκες της κράτησης θα επιδεινώσουν την πάθησή του και εμείς συνεχίσαμε να τον κρατούμε στις ίδιες συνθήκες» τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στον Real fm.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ' που προβλέπει την  υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε αυτό εξαρτάται από κάποιες κρίσεις.

«Προβλέπονται δύο κρίσεις για οποιεσδήποτε περίπτωση εξόδου ατόμου για λόγους ασθενείας που πρέπει να προηγηθούν. Η μια είναι κρίση ενός αρμόδιου ιατρικού οργάνου και η δεύτερη είναι μια κρίση δικαστικού συμβουλίου και εν προκειμένω, για αυτές τις περιπτώσεις επειδή είναι σοβαρές, επειδή αφορούν ισόβια, είναι μία κρίση συμβουλίου εφετών» τόνισε και συμπλήρωσε:


«Εδώ έχουμε να κάνουμε με θεσμούς που αφορούν πολλούς κρατούμενους. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει καμία “διασημότητα” που βρίσκεται στον χώρο της φυλακής περισσότερο από τον τελευταίο ανώνυμο αλλοδαπό, οποιοδήποτε αναγνωρίσιμο πρόσωπο δεν με αφορά περισσότερο από τον ανώνυμο κρατούμενο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «βραχιολάκι» για την κατ΄οίκον κράτηση και σημείωσε ότι η εφαρμογή του είναι θέμα λίγων ημερών:

Έχει υπογραφεί η σύμβαση. Είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω ότι η υλοποίηση είναι θέμα μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών πλέον. Κάποια τεχνικά προβλήματα σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι διαχειρίσιμα, αντιμετωπίσιμα μέσα στο πλαίσιο της εφαρμογής.


Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι οι δικαστικές αρχές ζητά την επιβολή της νομιμότητας απέναντι στις καταλήψεις. Ερωτηθείς αν υπάρχουν εισαγγελικές εντολές που δεν εφαρμόζονται από την Αστυνομία, είπε:

Συνομιλώ με τα αρμόδια όργανα. Η εικόνα την οποία έχω προσωπικά είναι η εξής: η Δικαιοσύνη ζητά την επιβολή της νομιμότητας και αυτό είναι σωστό. Αυτό είναι που θέλω εγώ. Η Αστυνομία, από ό,τι ξέρω, έχει δικούς της επιχειρησιακούς κανόνες που αφορούν τον χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει κάποια κίνηση, στους οποίους εγώ δεν μπορώ να παρέμβω και δεν έχω άποψη.

Σε ό,τι αφορά την Δικαιοσύνη, την Εισαγγελία έχω την εντύπωση ότι ασκεί το καθήκον της και ζητά την επιβολή της νομιμότητας.