Απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση εκταμίευσης μέρους της δόσης προς την Ελλάδα, στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν «αδύνατο» να υπάρξει σχετική απόφαση στη Ρίγα της Λετονίας Απριλίου, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, οδεύουν σε αποτυχία. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατό να βρεθεί ένας καταρτισμένος συνομιλητής στην ελληνική κυβέρνηση.

«Το ενδεχόμενο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι τις 24 Απριλίου θα πρέπει να αποκλειστεί. Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στη Ρίγα», λέει ευρωπαίος αξιωματούχος στη Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημείωθεί πλήρης μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι μόλις έναν μήνα πριν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλειε το ενδεχόμενο αποτυχίας των συνομιλιών με την Αθήνα και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

To κλίμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κινείται μεταξύ «απελπισίας και παραίτησης» στις τάξεις της Κομισιόν, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:

«Εάν ζητούσε κανείς από τους 27 επιτρόπους και τον πρόεδρο της Κομισιόν να σηκώσουν το χέρι τους σε περίπτωση που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν στο ευρώ όλοι θα το έκαναν. Εάν ρωτούσαμε, όμως, αν όντως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει, τότε τα χέρια θα έμεναν κάτω».

Η συζήτηση για την εκταμίευση δόσης μεταφέρεται μετά τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Handelsblatt που επικαλείτο διπλωματικές πηγές της ΕΕ, εξαιτίας «της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών αλλά και της στασιμότητα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων».