«Ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε στο μεταναστευτικό με τον γνωστό τρόπο, που οδήγησε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, η αντιπολίτευση προς τα εκεί θέλει να πάει το θέμα», τόνισε η Ράνια Σβίγκου.

Μιλώντας στον Real Fm και την εκπομπή των Τάκη Χατζή και Μάκη Γεωργίου, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

Από το 2013 οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί κατά 285%. Η πραγματικότητα αυτή άρχισε από το 2014, εξαιτίας της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση που έχει συγκροτήσει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και έχουμε εκπονήσει έκτακτα σχέδια αντιμετώπισης του ζητήματος. Ενόψει της Συνόδου της ΕΕ και των αρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει το ζήτημα και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το θέμα. Ακόμα κι όταν ήμασταν αντιπολίτευση, θέταμε το θέμα και λέγαμε ότι τα προβλήματα θα ενταθούν και ότι πρέπει να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας. Δεν κατηγορούσαμε απλώς την κυβέρνηση. 

«Δεν ήμασταν έτοιμοι ως χώρα. Τώρα μπαίνουν οι βάσεις για να είναι η χώρα επαρκώς προετοιμασμένοι. Αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρώπης. Δεν θα μείνουμε στο ότι παραλάβαμε καμμένη γη», επεσήμανε η κυρία Σβίγκου, ενώ όσον αφορά στο υγεινομικό πρόβλημα είπε ότι «θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι διαμονής και σε καταυλισμούς και σε υπάρχοντες δομές, όπου θα γίνονται όλες οι εξετάσεις και θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα». 

«Δεν υπήρξε υπαναχώρηση από τον κ. Σακελλαρίδη, απλά υπήρξε μια διευκρίνιση. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο θέμα», ανέφερε σε άλλο σημείο, ενώ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους δήλωσε:

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, δουλεύουμε πάνω στον κοινό τόπο της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Αυτή επεξεργαζόμαστε και αυτή εξειδικεύουμε, αλλά σαφώς έχουμε κόκκινες γραμμές. Δεν βλέπουμε όλα τα κόμματα να στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. 

«Οδηγούμαστε σε μια συμφωνία. Θα υπάρξει συμφωνία- γέφυρα. Λύση που θα βάλει το μνημόνιο από την πίσω πόρτα δεν θα υπάρξει», σημείωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου, ότι τα ταμεία αδειάζουν σε δύο εβδομάδες, η Ράνια Σβίγκου, υπογράμμισε: «Δεν ξέρω αν γνωρίζει τόσο καλά τα οικονομικά της χώρας. Νομίζω ότι θα διαψευστεί».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι είναι «άλλο να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς την τακτική κι άλλο ως προς τη στρατηγική, που δεν υπάρχουν». 

Τέλος, η κυρία Σβίγκου επεσήμανε πως «η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα τη λίστα Νικολούδη με τη σοβαρότητα που πρέπει να διέπει τέτοια θέματα».