Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Να ενισχύσει την παρουσία του τόσο στο εγχώριο πολιτικό σύστημα όσο και στο εξωτερικό επιχειρεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που καλείται ταυτόχρονα να ισορροπήσει σε θέματα που κτυπούν στο μαλακό υπογάστριο των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων του.

Το θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας δύναται να αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Π. Καμμένο που προσπαθεί να μην διαταραχθούν οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

Όμως, δηλώσεις όπως «οι πρόσφυγες λιάζονται στην πλατεία», οι φωτογραφικές διατάξεις για αποφυλάκιση ακόμα και τρομοκρατών όπως ο Σάββας Ξηρός, αλλά και η ανοχή της αστυνομίας στις καταλήψεις και στα όσα γίνονται στο κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες, δοκιμάζουν τις αντοχές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Π. Καμμένος πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είχαν εκτενή συζήτηση για το μεταναστευτικό, στο οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, ενώ το κρίσιμο είναι πως θα βρεθεί κοινός τόπος. Ήδη, πολλοί βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν αρχίσει και γκρινιάζουν και έχουν ρίξει τα πρώτα πυρά.

Την ίδια στιγμή δοκιμάζονται και άλλες αντοχές, αυτές της χώρας με το ΝΑΤΟ, καθώς ήδη έχουν προκληθεί σοβαρά ερωτηματικά στην Ουάσιγκτον καθώς και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση του Π. Καμμένου να παραστεί στη διάσκεψη «Διεθνής Ασφάλεια - Προκλήσεις και Προοπτικές» κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 15 και 16 Απριλίου.

Το παράδοξο είναι ότι η επίσκεψη γίνεται μόνο λίγες ημέρες πριν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να συναντηθεί τόσο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι όσο και με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ουάσιγκτον υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την παρουσία του Π. Καμμένου στη διάσκεψη αυτή, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε προ ημερών να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Πάντως, ο Π. Καμμένος είναι αμετακίνητος στις θέσεις του και στη Μόσχα θα έχει συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη Μόσχα θα αναζητήσει τον τρόπο που θα συντηρείται η αντιαεροπορική «ομπρέλα» της χώρας μας, ώστε να λειτουργούν «ρολόι» τα συστήματά της. Εξάλλου, τα σημαντικότερα αντιαεροπορικά συστήματα είναι ρωσικής προέλευσης και η συντήρησή τους είναι ένα θέμα που παραμένει «ανοιχτό», με την ηγεσία των στρατιωτικών να εκφράζει συνεχώς την αγωνία της στην πολιτική ηγεσία, ιδίως μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Η χώρα μας διαθέτει: Πυροβολαρχίες S-300, πάνω από 30 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 και 21 αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικής προέλευσης OSA-AKM, τα οποία ανήκαν στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.