Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς το μεταναστευτικό, αλλά για και τις επικρίσεις που δέχεται τοποθετήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέφερε πως όπου τα σημεία και οι τόποι εισόδου μεταναστών στερούνται των αναγκαίων υποδομών θα οργανώνεται η μετακίνησή τους στην ενδοχώρα και ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ναύλωσης ενός ειδικού πλοίου, γι’ αυτόν το σκοπό.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως οι περισσότεροι από αυτούς που καταφθάνουν στη χώρα είναι πρόσφυγες – προερχόμενοι από χώρες όπου βιώνουν πολεμικές συρράξεις και καταστροφές – και όχι οικονομικοί μετανάστες

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε,  λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της τεράστιας ανεργίας, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον δημοφιλή προορισμό στις τάξεις ανθρώπων που επιδιώκουν απλώς να εξασφαλίσουν τα ως προς το ζην, σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Συνεχίζοντας, η κ. Χριστοδουλοπούλου επεσήμανε πως όσοι πρόσφυγες ταυτοποιηθούν θα τεθούν στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Οι μετανάστες θα έχουν προθεσμία 30 ημερών για την οικειοθελή αναχώρησή τους.

Σε ό,τι αφορά τους τόπους προσωρινής διαμονής, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως αναζητούνται κλειστοί χώροι. Εάν δεν βρεθούν τέτοιοι σε επάρκεια, τότε -ανέφερε- θα οργανωθούν καταυλισμοί, με το κράτος να αναλαμβάνει τις σχετικές δαπάνες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προβεί σε αναλογική κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, μιλώντας για την ενδεδειγμένη, συνολική στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ως προς τις επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον της, η κ. Χριστοδουλοπούλου έκανε λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» και προσπάθεια να φθαρεί όχι μόνο η ίδια, αλλά και κυβέρνηση συνολικά. 

Επισήμανε τεράστιες αντιφάσεις στην τακτική μέσων ενημέρωσης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αφενός επιδεικνύουν «ανθρωπιστικό ενδιαφέρον» όποτε πεθαίνουν άνθρωποι (από πνιγμό, από το κρύο κ.λπ.) κι αφετέρου καλλιεργούν κλίμα υστερίας σε βάρος της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να βρει λύσεις πρακτικές, αλλά και συμβατές με την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας.