Απάντηση σε δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καμμένος, διαπραγματεύσεις γίνονται μονάχα για τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη των συστημάτων, που ήδη διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο αγοράς νέων συστημάτων.

«Οι δηλώσεις μου ήταν επαρκώς σαφείς», είπε ο και πρόσθεσε ότι «συζητούμε με τη ρωσική πλευρά μόνο θέματα τεχνικής υποστήριξης και φυσικά αντικατάστασης των βλημάτων, που έχουν λήξει, στα υπάρχοντα συστήματα της εθνικής αεράμυνας, μεταξύ των οποίων είναι και συστήματα S-300. Tα υπόλοιπα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti (έχει μετονομαστεί σε Sputnik International) μετέδωσε ότι «η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την αγορά πυραύλων για τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και τη συντήρησή τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Καμμένος φέρεται να δήλωσε πως «υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας ως προς τη συντήρηση των συστημάτων (...) καθώς και για την αγορά νέων πυραύλων για το σύστημα S-300».

Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρει το Reuters, αργότερα ανακοίνωσε πως ο έλληνας υπουργός στη Μόσχα είπε: «Η υπάρχουσα αμυντική συνεργασία θα συνεχιστεί. Θα διατηρηθούν τα υπάρχοντα προγράμματα».

Προς το παρόν δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, σημειώνει το Reuters, και παραμένει αδιευκρίνιστο το πού θα βρει η Ελλάδα τα χρήματα για την αγορά περισσότερων πυραύλων όπως μεταδίδει το πρακτορέιο.