Αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA «Online», με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο. 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου περί «ατυχήματος» ο κ. Στρατούλης επισήμανε πως μίλησε περισσότερο «ως εκπρόσωπος των δανειστών» και συνέχισε, τονίζοντας ότι οι πιστωτές μας δημιουργούν ασφυξία.

Για τη λίστα μεταρρυθμίσεων σημείωσε ότι είναι πλήρης,αφού εμείς την καταθέσαμε. «Είμαστε συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις μας, διαπραγματευόμαστε με βάση αυτή, έχουμε στείλει εκπροσώπους του υπουργείου στις διαπραγματεύσεις» είπε και επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να υπογράψουμε νέες μειώσεις συντάξεων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Στρατούλης επεσήμανε πως «εμείς είμαστε αμετακίνητοι στις κόκκινες γραμμές που έχουμε επιβάλει, τόσο στο συνταξιοδοτικό, όσο και στα εργασιακά. Αυτό που μας ζητούν είναι πραξικόπημα, ζητούν από μία κυβέρνηση που εξελέγη με το πρόγραμμά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε η προηγούμενη».

«Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε πολιτική μνημονίου, αλλά επειδή διακυβεύονται και από αυτούς μεγάλα συμφέροντα, η πεποίθηση μας είναι πως μέσω της διαπραγμάτευσης, τελικά θα βρεθεί μία λύση. Ο Λαφαζάνης έχει δίκαιο. Εάν ο απέναντι σου σε μία διαπραγμάτευση ξέρει πως δεν έχεις εναλλακτικό σχέδιο, τότε δεν διαπραγματεύεσαι αλλά υποτάσσεσαι» είπε ακόμα, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.  

Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία γιατί όπως είπε, η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο μέγεθος στην Ευρώπη, και συνέχισε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τη γεωοπολιτική της θέση. 

Αρνήθηκε να τοποθετηθεί στις δηλώσεις περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος – όπως αυτή που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης- λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή. 

Ακόμη, ο κ. Στρατούλης είπε πως δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. 

Καραγκούνης: Η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει γρήγορα

«Τι διαφορετικό είπε ο κ. Μποτόπουλος από τον κ. Τσίπρα στην κ. Μέρκελ;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. «Είχε πει στην Άνγκελα Μέρκελ ότι τα χρήματα έφταναν μεχρι τα τέλη Απριλίου. Τελικά πήρατε παράταση του μνημονίου δίχως νέα χρήματα» ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον κ. Στρατούλη.

«Επιβάλατε ασφυξία στην αγορά», συνέχισε ο κ. Καραγκούνης «και για αυτό πρέπει να βρείτε γρήγορα μία λύση. Να κλείσει η συμφωνία γιατί όσο περνάει ο καιρός, ο λογαριασμός για την ελληνική οικονομία μεγαλώνει» είπε.

Ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει «τις κόκκινες γραμμές, αλλά να εφαρμόσει και το πρόγραμμα γιατί πέρασαν δύο μήνες και η αβεβαιότητα παραμένει».

Και συμπλήρωσε:

Το σχέδιο μας για έξοδο του μνημονίου ήταν ρεαλιστικό και σαφές, βλέπουμε από τη σημερινή κυβέρνηση πως δεν μπορεί να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο.