Μήνυμα πως η «ήπια διαχείριση των καταληψιών τελείωσε» έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μιλώντας στην εκπομπή Online της Όλγας Τρέμη και του Νίκου Ευαγγελάτου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ο κ. Πανούσης, υποστήριξε ότι αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια «δεν είναι μονομαχία μεταξύ κυβέρνησης και αντιεξουστιαστών. Πρέπει να βρούμε τις ρίζες των όσων συμβαίνουν στα πανεπιστήμια μέσω της συζήτησης».

Διέψευσε πως υπάρχουν προσωπικές διαφορές με υπουργούς μέσα στην κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει σύγκρουση με πρόσωπα, υπάρχει διαφωνία με ιδέες, για το εάν δηλαδή θα ηρεμήσει το φαινόμενο σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο (σ.σ. φυλακές τύπου Γ'). Δεν έχω καμία προσωπική κόντρα με κανέναν υπουργό» επεσήμανε.

Σχετικά με το άρθρο του στα Νέα, καθώς και τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real, ξεκαθάρισε πως «η αρθρογραφία μου είναι προς την κατεύθυνση στήριξης της κυβέρνησης».

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανταλλάξαμε τις απόψεις και είδατε διαφορετική αντιμετώπιση. Άρα η ανοχή, η ήπια διαχείριση τελείωσε. (...) Φτάσαμε στα όρια πλέον» είπε και πρόσθεσε εξηγώντας πως ήδη οι σχολές του κέντρου είναι υπό αστυνομική περιφρούρηση.

Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στην περιοχή των Εξαρχείων ή στις Σκουριές, τόνισε πως «υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα που καλείται να λύσει η αστυνομία. Αυτό που συμβαίνει (...) πρέπει να λυθεί από τις τοπικές κοινωνίες» είπε.

Ως προς την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, σημείωσε πως βρίσκεται στις τελευταίες της ώρες. Ο κ. Πανούσης τόνισε πως «θλίβεται για την κατάσταση στην Πρυτανεία».

«Θλίβομαι για τη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών και ζητώ συγγνώμη από τους φοιτητές» συνέχισε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε εξάλλου πως τα πανεπιστήμια δεν έλαβαν μέτρα φύλαξης για τα πανεπιστήμια, όπως όφειλαν να κάνουν:

Ζήτησα από τους πρυτάνεις να μου πουν εάν έλαβαν μέτρα βάση του νόμου Διαμαντοπούλου εάν έλαβαν μέτρα φύλαξης των πανεπιστημίων. Μόνο ένα πανεπιστήμιου μου απάντησε πως θα λάβει. Ας φροντίσουν τα του οίκου τους.

Αναφερόμενος γενικότερα στο πρόβλημα των καταλήψεων, τόνισε πως «δεν είναι πράξη ατομική, αλλά έχει βάση πολιτική και κοινωνική». Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως και «οι φασίστες καταληψίες θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση από την κυβέρνηση».

«Η διαφορά των παλαιότερων καταλήψεων με αυτές που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο» είπε ότι είναι το γεγονός ότι «παλαιότερα γινόταν καταλήψεις ως επί το πλείστων για θέματα πολιτικά. Πλέον έχουμε ένα σύστημα με πολλά πλοκάμια που εμφανίζει πολιτικά χαρακτηριστικά επιβολής απόψεων».

«Να υποβάλλω παραίτηση, είναι το πιο εύκολο πράγμα όπως μου ζητούν οι αντιεξουσιαστές ή έγκριτοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι» είπε ακόμα και πρόσθεσε:

Δεν είμαι πολιτικός καριέρας και μου έκανε την τιμή να μου δώσει το υπουργείου. Ηθικά έφτασα σε ένα σημείο να πω πως θα παραιτηθώ, πολιτικά το συζήτησα και συζητάω με τον κ. Τσίπρα σε πολύ καλό κλίμα. Πολιτικά λοιπόν δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησής μου. Το μήνυμα είναι πως δημοκρατία σημαίνει ισοπολιτεία, ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν σημαίνει ένοπλη βία.