Η χθεσινή μέρα, είχε κάτι από… τσουνάμι. Αφήνουμε κατά μέρος τα διάφορα… γατάκια και σταχυολογούμε τα σημαντικότερα:  

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, προχώρησε σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο «CCC+» από «Β-», υπογραμμίζοντας ότι οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές. Σύμφωνα με τη S&P, εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. 

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν αποτελεί βασικό σενάριο», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλ , προσθέτοντας ότι οι συνέπειες ενός Grexit «θα είναι τρομερές».  

«Δεν θέλω καν να διανοηθώ το ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 

«Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη. Και το σημαντικότερο; Υπογράμμισε ότι όλα τα σενάρια για τη χώρα έχουν ήδη «προεξοφληθεί». 

Η Ελληνική κυβέρνηση, όλα αυτά τα εκλαμβάνει ως επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα. «Ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα», ότι δηλαδή «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», τόνισε το Μέγαρο Μαξίμου.  

Ο σχολιασμός αυτός, ουσιαστικά επιβεβαιώνει το χθεσινό μας άρθρο «Στον Αλέξη, δεν αρέσουν οι κωλοτούμπες»

Ωστόσο δεν υπάρχει και καμιά ένδειξη ότι (οι κωλοτούμπες) αρέσουν στον Σόιμπλε. Ως εκ τούτου, καλό είναι να μην στοιχηματίζουμε ότι όλα όσα λέγονται αποτελούν μέρος ενός σχεδίου άσκησης επικοινωνιακών πιέσεων. Ενδέχεται, όπως ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας, να υπάρχουν και ορισμένοι στο στρατόπεδο των δανειστών οι οποίοι να εννοούν αυτά που λένε. Ένας από αυτούς πιθανότατα είναι ο Σόιμπλε. Επιπροσθέτως, ουδείς έχει κατηγορήσει τον γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι ρέπει προς τη χαρτοπαιξία, ώστε να υποθέσουμε ότι πιθανά μπλοφάρει.  

Ο Κώστας Λαπαβίτσας δήλωσε χθες μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm, ότι «ή θα κάνουμε αυτό που μας λένε οι δανειστές- γιατί τους βλέπω με πάρα πολύ σκληρές θέσεις που αντιβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα της κυβέρνησής μας ή θα πρέπει να διαλέξουμε την πορεία της ρήξης. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να βρεθεί κάτι μαγικό, δεν γίνεται». 

Η εκτίμηση του Κ. Λαπαβίτσα, στο κυβερνητικό επιτελείο, ακόμη και σε αυτό το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θεωρείται αβάσιμη. Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και η χθεσινή δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη περί δημοψηφίσματος…