current views are: 1

16 Απριλίου 2015
Δημοσίευση04:20

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις- Σε τι ελπίζει η κυβέρνηση

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές περιέγραψαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Δημοσίευση 04:20’
αρθρο-newpost

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές περιέγραψαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

 Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου   

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές περιέγραψαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και ανέφεραν ότι το Μαξίμου δεν έχει ενημέρωση ότι έχει αλλάξει η προοπτική για τον χρόνο της συμφωνίας επιμένοντας ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα μπορούσε και να κλειδώσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ξεκλειδώσουν σταδιακά οι δόσεις προς την χώρα μας. 

Αυτό είναι και το θέμα που καίει το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα. Η ρευστότητα. Όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην Κουμουνδούρου οι δανειστές πιέζουν ακόμη και τώρα για ομαδικές απολύσεις, αυξήσεις στον ΦΠΑ και μειώσεις στις συντάξεις και μάλιστα παρουσιάζουν και διαφορετικές στρατηγικές ως προς τα αιτήματά τους με αποτέλεσμα εκεί που εμφανίζονται να συμφωνούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να διαφωνεί το ΔΝΤ και αντιστρόφως. 

Η κυβέρνηση αισθάνθηκε χθες την ανάγκη να διευκρινίσει ότι επιμένει στις κόκκινες γραμμές τις οποίες και δεν θα υπερβεί παρά τις επικοινωνιακές πιέσεις που δέχεται από συντηρητικούς κύκλους του εξωτερικού. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται με βάση τα στοιχεία που εξέθεσαν οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Τσακαλώτος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση θα δεχόταν προκειμένου να υπάρξει απελευθέρωση στο θέμα της ρευστότητας να κλείσει μία «ενδιάμεση» συμφωνία από  την οποία θα μπορούσαν να μείνουν εκτός τα φλέγοντα θέματα που αποτελούν και τις κόκκινες κυβερνητικές γραμμές. Δηλαδή τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Όχι όμως για να μην συζητηθούν ποτέ. Αλλά για να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο πακέτο συμφωνίας που θα κλείσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Κάτι που σημαίνει ωστόσο ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να ροκανίσει τον χρόνο ως τον Ιούνιο εξασφαλίζοντας εν μέρει χρηματοδότηση της χώρας και να μεταθέσει όλα τα καυτά ζητήματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μίας συνολικής συμφωνίας ακόμη και για το χρέος η οποία αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα.


σχετικα αρθρα