Να συμφωνήσουν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί το Grexit και κατ' επέκταση ένα διεθνές «ντόμινο» όξυνσης της κρίσης προέτρεψε την Ελλάδα και τους εταίρους της ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Τζακ Λιού τόνισε:

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οδηγεί σε άπλωμα της κρίσηw που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ λιγότερος τώρα από ό,τι ήταν, ας πούμε, το 2012 και νωρίτερα, δεν θα ήταν και το καλύτερο πράγμα, σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία δείχνει πως μόλις αναρρώνει από μια βαθιά ύφεση, να προκύψει αυτού του είδους η αβεβαιότητα.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο κ. Λιου θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, σημειώνει το Bloomberg.

Αναφερόμενος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) που προωθείται από την Κίνα, ο Λιού δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε από τις συζητήσεις που είχε με Κινέζους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο.

Ο αμερικανός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η άρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην AIIB μπορεί να εξασθενήσει σε κάποιο χρονικό σημείο, αν και το τρέχον ερώτημα είναι αν η Κίνα μπορεί να διασφαλίσει ότι η Τράπεζα θα λειτουργεί με έναν τρόπο που θα αυξάνει τις οικονομικές ευκαιρίες.

Ο Λιού επανέλαβε την έκκλησή του για ενίσχυση των άλλων οικονομιών και δήλωσε ότι το ισχυρό δολάριο αντανακλά τον σχετικό ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε σχέση με εκείνον άλλων οικονομιών. «Ασφαλώς, δεν θέλω να εξασθενήσει η αμερικανική οικονομία. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε την ισχυρότερη οικονομία. Οι άλλες οικονομίες πρέπει να ενισχυθούν», τόνισε.

TAGS