Ανοιχτό παράθυρο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ άφησε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, με δεδομένη την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία.

Σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV, ο κ. Παπανδρέου, συγκεκριμένα τόνισε:

Σήμερα, με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δέχομαι ερωτήματα να ηγηθώ πρωτοβουλιών. Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η επανενοποίηση είναι απαραίτητη. Δεν είναι όμως θέμα προσώπων. Είναι θέμα αρχών.

 

Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν τον στήριξε μετά τα όσα συνέβησαν στις Κάννες και ότι συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησής του.

Από τα «πυρά» του πρώην πρωθυπουργό δεν γλίτωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ το 2010 είχαν στηρίξει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, δεν θα είχαμε χάσει πολύτιμο χρόνο και θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Δυστυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς, αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική μας κυβέρνηση, άρχισε να προσπαθεί να ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις. Πέταξε την μπάλα στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ότι το ΚΙΔΗΣΟ «βάζει πλάτη» στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης. Ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάει με σοβαρές προτάσεις στο Eurogroup και την κάλεσε να πει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων υποσχέθηκε προεκλογικά.

Υπερασπίστηκε εκ νέου την πρότασή του για δημοψήφισμα, λέγονυας ότι αν γύριζε πισω τον χρόνο θα το έκανε, καθώς αν είχε συμβεί θα είχε μια καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσει σε σημαντικές θετικές τομές για τη χώρα.