current views are: 2

16 Απριλίου 2015
Δημοσίευση11:30

Μήνυμα Κομισιόν: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο της διαπραγμάτευσης

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

Δημοσίευση 11:30’
αρθρο-newpost

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

Σκληραίνει τη στάση της η Eυρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς, καλώντας, παράλληλα, την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε είπε χαρακτηριστικά ότι η Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιημένη με την μέχρι στιγμής πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να ενταθούν οι εργασίες ενόψει του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, καθώς εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση».

Σε ερώτηση αν συνεδριάζει σήμερα το Brussels Group στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι οι επαφές συνεχίζονται, αλλά τουλάχιστον για σήμερα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

Υπενθύμισε, ακόμα ότι τα βασικά πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, και εξέφρασε την ελπίδα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι συναντήσεις αυτές θα φέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις τεχνικές συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του, ο επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, υπογράμμισε ότι «έχω ακούσει να λένε ότι η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι τα άλλα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να τη βοηθήσουν εάν η Ελλάδα δεν κάνει τη δουλειά που της αναλογεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν τη χώρα».

Brussels Group από το Σάββατο

Οι συνεδριάσεις του Brussels Group αρχίζουν εκ νέου από το Σάββατο με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Έλενας Παναρίτη. Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει στη Λετονία το άτυπο Eurogroup.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά πάσα πιθανότητα, προσθέτουν, να δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και κυβερνητικοί κύκλοι, διατηρούνται στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές» και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.ά., τα οποία δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι, από την περασμένη Τρίτη άρχισαν εκ νέου στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε δύο βασικές θεματικές ενότητες, τα δημοσιονομικά (δημοσιονομικό κενό για το 2015, κ.λπ.) και τα εργασιακά.

Β.Β.


σχετικα αρθρα