Την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους δανειστές, μέχρι το τέλος Απριλίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters εκτιμώντας -στέλνοντας μήνυμα- ότι η Ευρώπη δεν θα επιλέξει «τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι υπάρχουν τέσσερα σημεία πολιτικής και όχι τεχνικής διαφωνίας με τους δανειστές, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το ΦΠΑ και η φιλοσοφία των ιδιωτικοποιήσεων.

«Παρά την κακοφωνία, τις δηλώσεις και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, μέχρι το τέλος του μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Επειδή ξέρω ότι η Ευρώπη έχει να μάθει μέσω των διαφωνιών της, να συνδυάζει τις πλευρές της και να προχωράει μπροστά».

Αναλυτικά η δήλωση:

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε όλα τα επιμέρους πεδία διαπραγμάτευσης, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους μας. Ένας συμβιβασμός που θα σέβεται τόσο τη πρόσφατη λαική εντολή όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης.
 
Τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας.
 
Σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα.
 
Παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου.
 
Παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Γιατί γνωρίζω ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωράει.
 
Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, το δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, πάνω απο όλα στη δημοκρατία, προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού έρχονται την ώρα που η Αθήνα αντιμετωπίζει την προοπτική να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε διάστημα εβδομάδων, εκτός και εάν συμφωνήσει με Ε.Ε. και ΔΝΤ, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκταμίευση χρημάτων.