Έκκληση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για βοήθεια στην αντιμετώπιση του θέματος των χιλιάδων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, απηύθυνε η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η υπουργός ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση χώρους φιλοξενίας, οι οποίοι θα είναι μικροί και λειτουργικοί χωρητικότητας μέχρι εκατό ατόμων «για να μην θυμίζουν γκέτο».

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ζητάμε συγκεκριμένους χώρους και θα συζητήσουμε για τον τρόπο χρηματοδότησης» τόνισε. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξήγησε ότι αυτό θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο που θα υποβάλλει το υπουργείο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποδειχτεί ότι κάνουμε εθνικά ότι μπορούμε.  

Οι δήμαρχοι πάντως ζήτησαν συγκεκριμένο σχέδιο και τρόπο κατανομής των ομάδων μεταναστών καθώς και πόρους προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Μεταξύ άλλων, πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης για σίτιση ορισμένου αριθμού μεταναστών από το δήμο της Αθήνας. «Μπορούν να παραχωρηθούν από το υπουργείο Αμυνας υποδομές όπως εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και κατασκηνώσεις αναψυχής αξιωματικών, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά μετανάστες και πρόσφυγες», σημείωσε ο κ. Καμίνης. Ο δε δήμαρχος Μήλου εξέφρασε αντιδράσεις και έκαν λόγο για μη διαχειρίσιμο κύμα μεταναστών στα νησιά.

«Θέλουμε να βρούμε μαζί και πάντα με διάλογο, να βρούμε χώρους για να τους φιλοξενήσουμε» είπε επίσης. «Υπάρχει η σκέψη να το κάνουμε σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιήσουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα, για να δείξουμε στην Ευρώπη ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Πήραμε χρήματα για κέντρα φιλοξενίας και τα κάναμε χώρους κράτησης».

Τέλος η αναπληρώτρια υπουργός επανήλθε στην επίμαχη δήλωσή της ότι δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και «απλά το πρωί λιάζονται στις πλατείες». Όπως είπε, τη Δευτέρα του Πάσχα περπάτησε στην πόλη και δεν διαπίστωσε κατι το ιδιαίτερο. Την Τρίτη του Πάσχα την είχαν καλέσει σε μια εκπομπή και της έλεγαν ότι άνθρωποι κοιμούνται στα παγκάκια. Τότε, όπως είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, εκείνη τους απάντησε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.