Στη διεκδίκηση κονδυλίων για τη «γαλάζια» ανάπτυξη, προσανατολίζεται η πρόταση της Μαρίας Σπυράκη, ως εισηγήτριας του ΕΛΚ.

Πρόκειται για την έκθεση που αφορά στην καινοτομία στην γαλάζια οικονομία με στόχο τη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας με την πρόταση να έχει κατεύθυνση προς την ενέργεια, τόσο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων όσο στις Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και στον τουρισμό.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ στην πρώτη συζήτηση για την έκθεση, τόνισε ότι ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης πρέπει να επενδυθεί στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της έρευνας και του τουρισμού.

Χωρίς να παραγνωρίζει τη συνεισφορά των παραδοσιακών τομέων στη «γαλάζια» ανάπτυξη όπως είναι η αλιεία και ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος για τον οποίο πρότεινε να δοθεί έμφαση στην τροποποίηση χρήσης των πλοίων (retrofitting), η Μαρία Σπυράκη πρότεινε να συμπεριληφθούν στην έκθεση και ειδικές προβλέψεις με έμφαση στη χρηματοδότηση της έρευνας για την ενέργεια και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον κλάδο της εξόρυξης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επίσης ζήτησε να συμπεριληφθεί ειδικό κεφάλαιο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σύνδεσή της με τον πολιτιστικό τουρισμό ο οποίος αντιστοιχεί στο 40% του πανευρωπαϊκού τουρισμού και συμβάλει κατά μεγάλο ποσοστό στο 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Τις τροπολογίες που κατέθεσε η Μαρία Σπυράκη συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Επίτροπος Βιομηχανίας Αντόνιο Νταγιάνι και σειρά άλλων ευρωβουλευτών.