Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Απαντήσεις στην έντονη κριτική που ασκήθηκε στη κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης, είπε πως «δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας εχθροί, δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας νεκροί». Όπως είπε, θα αποτραπεί με λόγια και πράξεις, η λογική του εμφυλίου που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθετούσε καθ’ υπαγόρευση ακροδεξιών αντιλήψεων. « Για να καταλάβουμε αν σήμερα η χώρα ζει μέρες ανομίας ή αν βγαίνουμε αποφασιστικά από αυτή τη πενταετία όπου η λιτότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός συνυφασμένος με αντιδημοκρατικές διαδικασίες», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η λογική της προηγούμενης κυβέρνησης ηττήθηκε πολλαπλά.

«Εμείς έχουμε δώσει εξετάσεις στο δημόσιο χώρο και ξέρετε όλοι ποιοι είμαστε και τι κάναμε. Έχουμε ευαισθησία που δεν είναι α λα καρτ», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για άκρως διχαστικές θέσεις που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση.

Από κει και πέρα ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη κινδυνολογία. Μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει ανοιχτά τη θέση του για το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τις επιταγές των δανειστών και να μειώσει συντάξεις και μισθούς καθ’ υπαγόρευση του κ. Σόιμπλε.