Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', με τις ψήφους της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) με τη συζήτηση να διεξάγεται σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι- καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών». 

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίστηκε στη κατ' άρθρο συζήτηση.  Η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για διάταξη του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα σε βαρυποινίτες κρατούμενους με αναπηρία πάνω από 80%, μετά από δέκα χρόνια στις φυλακές, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους, με κατ΄ οίκον περιορισμό και φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η ονομαστική ψηφοφορία ορίστηκε να πραγματοποιηθεί αύριο στις 8 το βράδυ αφού έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Η συζήτηση πραγματοποιείται εν μέσω σφοδρής έντασης. 

Σημείο τριβής είναι συγκεκριμένες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς από ένα τμήμα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζονται «φωτογραφικές» για την αποφυλάκιση καταδικασθέντων για τρομοκρατία. Ήδη από την αρχή της συζήτησης βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, έκαναν λόγο περί σχέσεων της κυβέρνησης με κουκουλοφόρους, ενώ κάποιοι μίλησαν και για εξυπηρέτηση προεκλογικών «υποχρεώσεων». Αποκρούοντας αυτές τις αιτιάσεις, η κυβέρνηση απάντησε πως εκπληρώνει πάγιες θέσεις της και υπογραμμίζει ότι πορεία και διαδρομή του καθενός είναι γνωστή.