Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ουδείς αμφιβάλλει ότι οι εξελίξεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξαρτώνται πλήρως από τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα και το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Μία φημολογούμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επί παραδείγματι, θα είναι αυτή που τελικά θα κρίνει εάν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη δυνατότητα επιστροφής του κ. Σαμαρά σε πρωταγωνιστικό ρόλο ή αν αντιθέτως θα δρομολογήσουν διαδικασίες διαδοχής τους. Ωστόσο, υπάρχουν και τα λιγότερο... δραστικά σενάρια, αυτά που θέλουν μετά κόπων και βασάνων την κυβέρνηση να ολοκληρώνει τη συμφωνία με τους εταίρους και να συνεχίζει την πορεία της, βάσει της εντολής που έλαβε τον Ιανουάριο.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε περίοδο εσωστρέφειας καθώς επίκειται και η Συνδιάσκεψη του Ιουλίου αλλά η εκεχειρία στο εσωτερικό μοιάζει να είναι περιορισμένης διάρκειας. Πολλοί βουλευτές επέστρεψαν από τις περιφέρειες τους «φορτωμένοι» με τη γκρίνια των γαλάζιων ψηφοφόρων και την απαίτηση της γαλάζιας βάσης για ριζική αλλαγή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τέλος της πασχαλινής περιόδου συνδυάστηκε με τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για την ανάγκη ταχύτατης ανασύνταξης της Ν.Δ. ενώ ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι τα προβλήματα του κόμματος υπερβαίνουν τις σχέσεις της ηγεσίας με κάποια εκ των στελεχών.

Την ίδια ώρα, ομάδα πρώην βουλευτών κινείται συντονισμένα προκειμένου να καταθέσει δημόσια πρόταση για το κόμμα ενώ στην ημερήσια διάταξη είναι και τα δείπνα μεταξύ κομματικών στελεχών, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των Ευριπίδη Στυλιανίδη, Απόστολου Τζιτζικώστα και του πρώην Προέδρου της ΝΟΔΕ Βάκη Φραντζή.