Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε μία χώρα που δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Ο Σόιμπλε διαμήνυσε πως μόλις οι θεσμοί διαπιστώσουν πρόοδο σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα «δώσουμε το “πράσινο” φως για να εκταμιευθούν κάποια χρήματα».

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας:

Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα αν θέλει εκταμίευση, όχι 100% αλλά τουλάχιστον σε γενικές γραμμές. Ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα να ολοκληρώσει το 100% όσων ζητούνται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος της αλλά η το να ξανακερδίζει την ανταγωνιστικότητά της και σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι μακράν το δυσκολότερο» συμπλήρωσε και υποστήριξε πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλες χώρες τα πήγαν πολύ καλύτερα. «Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους», είπε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το ενδεχόμενο ενός Grexit, υπογραμμίζοντας ότι «ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα».

«Εάν βρείτε κάποιους στο Πεκίνο, τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, σημείωσε, «ήταν μπροστά από το πρόγραμμα, ερχόταν η ανάπτυξη, έρχονταν νωρίτερα τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ήταν σε πολύ καλό δρόμο η Ελλάδα. Τώρα έχουν νέα κυβέρνηση και ήθελε να τα αλλάξει. Είπαμε, ωραία, πείτε μας πώς σχεδιάζετε να βγείτε στις αγορές. Ρωτήστε τον κ. Βαρουφάκη για αυτό».

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε χαριτολογώντας πως δεν θα άλλαζε τη θέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μίλησε επίσης στο Ινστιτούτο. «Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα είναι αντιμέτωπη με δύσκολες προκλήσεις. Δεν θα άλλαζα ποτέ τη θέση μου με εκείνον» είπε.