«Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν διασώθηκε ποτέ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings και επεσήμανε πως η κυβέρνηση θέλει περισσότερο από τον καθένα μία γρήγορη λύση στις διαπραγματεύσεις. Ανέπτυξε παράλληλα τις βασικές μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. 

«Η κυβέρνησή μας θέλει περισσότερο απ΄ όλους μία γρήγορη λύση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όσο περισσότερο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερο διαρκεί η ασφυξία στην οικονομία μας και καθυστερούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη  σημασία των διαπραγματεύσεων «παγκόσμια» και τόνισε πως η έκβασή τους θα αναδείξει αν η Ευρώπη βοηθά ή τελικά εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, από τις συνέπειες του κραχ του 2008.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα αφήγηση ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα βρίθουν από παθογένειες που απαιτούν επείγουσα και εκτεταμένη θεραπεία. Παρόλα αυτά, είπε, οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να εξηγήσουν το βάθος και την επιμονή της σημερινής κρίσης.

«Για να εξηγηθεί αυτό χρειάζεται κάποιος να εξετάσει τα μειονεκτήματα στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης και πώς αυτά σε συνδυασμό με τα ελαττώματα του έθνους μας παρήγαγαν μία κρίση-τέρας, τέτοια που έχει καταλήξει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ανθρωπιστικό επίπεδο» είπε. 

Ωστόσο παραδέχθηκε πως οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας «δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν».

Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Περιγράφοντας τις βασικές μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στον μεγάλο περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,  στον σχεδιασμό αποτελεσματικών εργασιακών συμβολαίων με τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας και στις αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικά για το τελευταίο, επεσήμανε πως οι αποκρατικοποιήσεις θα θα προβλέπουν ελάχιστες επενδύσεις από τους αγοραστές και εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία από τις μετοχές που θα διατηρήσει το κράτος στις αποκρατικοποιούμενες επιχειρήσεις.

Προανήγγειλε εξάλλου αλλαγή των πολιτικών στον τομέα  παροχής πιστώσεων, μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη αλλά και σταθεροποίηση στην αγορά ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως πρόκειται να δημιουργηθεί μία «κακή τράπεζα» ώστε να διαγραφούν τα «κόκκινα δάνεια»,  χωρίς, όπως είπε «να πιέσουμε τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω με ένα κύμα πλειστηριασμών και χωρίς να δημιουργήσουμε ένα κύμα άστεγων Ελλήνων»,

Εξήγγειλε παράλληλα τη δημιουργία ενός συστήματος  ταχείας εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» και τα φορολογικές οφειλές που θα επιτρέψει μια αποτελεσματική λειτουργίας «κακών τραπεζών» χρηματοδοτούμενων από τον EFSF καθώς και την ενίσχυση φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων.

Τέλος τόνισε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ενισχυθεί. 

Είπε παράλληλα πως καθήκον της κυβέρνησης είναι να αποδεχθεί το πολιτικό κόστος ορισμένων δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων της (Ευρωζώνης και ΔΝΤ). Το καθήκον των διεθνών εταίρων μας, πρόσθεσε, είναι να δεχθούν ότι το πρόγραμμα που εφαρμοζόταν έως τώρα απέτυχε σε πολλά σημεία, όπως στη συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης.

«Όχι σε εκλογές ή δημοψήφισμα»

Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη».

Σχολίασε εξάλλου τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Αρνούμαστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός Grexit ή να παίξουμε με την ιδέα. Οποιοσδήποτε το κάνει είναι βαθιά αντιευρωπαϊστής».

Υποστήριξε επίσης πως θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράψουν το υπάρχον Μνημόνιο. «Μόνο που αυτό θα ήταν λάθος», όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε: 

Λάθος προς τους δανειστές μας, προς τους εταίρους μας και τον λαό της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.