Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μοιάζει με πολιτικό παράδοξο αλλά το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή η σταθεροποίηση της χώρας και η διατήρησή της στην Ευρωζώνη συνεχίζουν και αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό παρά την κακοφωνία και τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον αυξανόμενο κίνδυνο ατυχήματος. 

Οι πολίτες δεν «ακούν» τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά στο οικονομικό πεδίο και οι λίγοι ανησυχούντες για τις κινήσεις Βαρουφάκη, προφανώς δεν επαρκούν για να μεταβάλλουν τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. 

Τα στελέχη της Ν.Δ. που βρέθηκαν στην περιφέρεια για το Πάσχα αλλά και ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχουν σαφή γνώση αυτής της δύσκολης πραγματικότητας για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και των μικρών περιθωρίων επικοινωνιακής διαχείρισής της, καθώς σε κάθε γαλάζια επίθεση το Μαξίμου απαντά με το να ταυτίζει τη Συγγρού με την τρόικα των πιστωτών. 

Παρόλα αυτά, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος ότι πολύ σύντομα το κλίμα θα αντιστραφεί, ιδανικά χωρίς να έχει προηγηθεί μείζονα περιπέτεια για τη χώρα. Εκτιμά, δηλαδή, ότι αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί σε έναν επώδυνο για τον ίδιο αλλά λυτρωτικό για τη χώρα συμβιβασμό και, επί της ουσίας, θα δικαιώσει την πολιτική που ακολουθήθηκε από τον Ιούνιο του 2012. 

Μέχρι τότε, ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να επενδύει αποκλειστικά στα... δώρα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τραβώντας διαχωριστικές γραμμές από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που τον στήριξαν. Διότι, η αποφυλάκιση Ξηρού και, μάλιστα, με φωτογραφική επί της ουσίας διάταξη, οι ύβρεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της Βασιλικής Λέβα, ειδικά στο λεπτό θέμα της απώλειας οικείων («και άλλοι είχαν πατεράδες, όχι μόνον ο Μπακογιάννης), η «ανοχή» προς καταληψίες και «μπαχαλάκηδες» αλλά και ο πανικός της κυβέρνησης μετά τους αρχικούς αυτοσχεδιασμούς στο μεταναστευτικό, θεωρούνται από τη Συγγρού ως μείζονος σημασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο μέτωπο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό το πεδίο, έχουν προστρέξει όλες οι... φυλές της Νέας Δημοκρατίας, κεντρώοι και δεξιοί, φιλελεύθεροι και κρατιστές, «σαμαρικοί» και αμφισβητίες. 

Υπό την έννοια αυτή, η ατζέντα του νόμου και της τάξης, με προμετωπίδα την υπόθεση Ξηρού, αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία από τη γαλάζια ηγεσία τόσο για την ενίσχυση του αντιπολιτευτικού λόγου του κόμματος και για την άμβλυνση των εσωτερικών αντιθέσεων όσο και για την επανατοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό ως μίας σοβαρής και αξιόπιστης, φιλευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης. 

Άλλωστε, η συγκεκριμένη ατζέντα, προφανώς μαζί με την οικονομία, αναμένεται να κυριαρχήσει στις παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά στον κύκλο των εκδηλώσεων της Ν.Δ. ενόψει της συνδιάσκεψης του Ιουλίου καθώς θεωρείται κρίσιμη όχι μόνον ως μέσο προσέγγισης της βάσης αλλά και ως αφορμή ενεργοποίησης των οργανωμένων κομματικών στελεχών που σιγά - σιγά βρίσκουν επιχειρήματα εναντίον της νέας κυβέρνησης.